Stockholms påtalemyndighet kritiserer «partipolitisk kommunikasjon»

– Det er uklarhet i ordlyden og det er lett at den oppfattes som ikke autorisert til å ytre seg overfor massemediene i politiske saker. Og slik ble det brukt i denne enkeltsaken, sier journalist og ytringsfrihetsekspert Nils Funcke i Läkartidningen.

I løpet av en intervju med SVT Stockholm En jordmor og tillitsvalgt fra Södertälje sykehus får spørsmål om hva hun tenkte da hun stemte i regionvalget. I forhold til jordmors svar griper sykehusets kommunikasjonssjef inn og sier «du kan snakke i din egenskap, men ikke som samarbeidspartner i politikken». Kommunikasjonsansvarlig kontakter i etterkant SVT Stockholm, uten at jordmor selv er spurt om det, og ber om at jordmors svar ikke offentliggjøres. Begrunnelsen er at sykehuset skal være politisk nøytralt og at det er støtte for dette i retningslinjene utarbeidet av Stockholmsregionen før valget.

Vedtak om retningslinjene, kalt »Instrukser for politisk kommunikasjon av partier i Stockholmsregionen foran valget i 2022«, ble tatt i november 2021 i arbeids- og personalkomiteen i regionrådet og er signert, ifølge SVT Nyheter Stockholm, av både regional finansrådgiver Iréne Svenonius (M) og opposisjonens regionrådgiver Aida Hadzialic (S ).

Instruksen er rettet mot både ledere og ansatte og omfatter bl.a.

»Som privatpersoner har alle ansatte grunnlovsbeskyttet frihet til å si sin mening og delta i diskusjoner. Dersom ansatte deltar i diskusjoner og publiseringer som privatpersoner, må dette tydelig angis, for å unngå forveksling med rollen som regionrepresentant.«

Nils Funcke er enig i at det er gode formuleringer i Stockholmsregionsinstruksen, men kritiserer også at det ikke er tydelig.

– Det er selve tilskuddet innledningsvis at dette er en veiledning for både ledere og ansatte. Det skal være et klart skille mellom hva som gjelder for en leder, som uttaler seg for myndighet, og en enkelt ansatt. Etter min mening gjør ikke dette dokumentet nok, sier han.

Jeg kritiserer også Nils Funcke på hvordan den aktuelle saken ved Södertälje sykehus har blitt håndtert da han mener at kommunikasjonssjefen tolket jordmor som å snakke på vegne av regionen da hun etter hans syn uttalte seg i privat regi.

– Viser hvor enkelt det er, til tross for den vakre formuleringen, at når det gjelder den praktiske anvendelsen, kan det ende slik. Hvis du ikke er veldig tydelig, nesten for tydelig, hva som gjelder for en leder og hva som gjelder for en ansatt.

Samtidig med at han innrømmer at han kan oppfattes som «blodig pysete», påpeker Nils Funcke at det er nødvendig i slike saker og at det må være helt klart hva som menes i denne typen policydokumenter. Han har lest flere av dem og mener det er få som skiller klart mellom hva som er sant for en leder og hva som er sant for en ansatt.

Tror du det ligger noe bak den vage formuleringen?

– Vel, du må ha bevis for å bevise det. Mange ganger forstår jeg at det er basert på uvitenhet. Det hender jo tross alt at man går igjennom dokumenter som dette eller beklager hvordan man har oppført seg. Men i bunn og grunn er det ikke en gyldig unnskyldning, for det er et spørsmål om grunnlovsfestede rettigheter, har du en stilling som kommunikasjonssjef må du vite hvor grensene går og så uttrykker du deg ikke sånn når det er et intervju med jordmor .

Etter at retningslinjene fikk medieoppmerksomhet, publiserte Stockholmsregionen en presisering om ansattes rett til å uttrykke sine synspunkter. Det er på Stockholm-regionens nettsted.

Lakartidningen.se
(oppdatert 2022-09-27)

Kennard Benson

"Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *