Forskningen har blitt utført ved Luleå tekniska universitet (LTU) siden 2016. Den viser at det ble produsert avanserte jern- og stålobjekter på 40 steder i Nord-Sverige, Finland og Norge – for mer enn 2000 år siden.
– Tidligere trodde man at det var en bondebefolkning som hadde motivasjon og evne til å takle situasjonen. Men her er det snakk om grupper av jegere og fangstmenn som åpenbart hadde et bredt spekter av bruksområder for jern og stål, sier Kristina Söderholm, professor i teknologihistorie ved LTU.
Ingen småskala virksomhet
Blant annet fant forskere to eldgamle jernovner i Norrbotten som var mer enn 2000 år gamle.
Ved ovnene ble det funnet flere økser og kniver laget av stål og med flere lag jern av forskjellige kvaliteter. Ferdig. Det er derfor ikke en småskala og impulsiv virksomhet.
– For å overleve i det arktiske klimaet måtte man drive med omfattende vedforvaltning. Kniver ble brukt til jakt på småvilt og tilberedning av pelsverk, det var stort behov for skarpe kanter.
Samtids til Romerriket
At avansert jern- og stålproduksjon skjedde så tidlig og så langt fra Romerriket, det antatte sentrum for jern- og stålproduksjon i det gamle Europa, var tidligere ukjent.
Videre er det sannsynlig at nordeuropeiske jakt- og jaktgrupper var mer stasjonære i området enn historikere og arkeologer tidligere trodde.
I videoen får du vite mer om resultatene og hvorfor prosjektleder Kristina Söderholm føler seg veldig trist til tross for resultatet.
«Tilsatt for anfall av apati. Reiseelsker. TV-spesialist. Frilansskribent. Webaholic.»