I fjor økte andelen jenter vaksinert mot humant papillomavirus, HPV, fra 75-80 % de siste årene til 84 %, ifølge folkehelsebyrået.
– Dette er en økning, så det går i riktig retning fordi HPV-vaksinen beskytter mot alvorlige sykdommer og kan føre til ulike typer kreft. Så jo flere som er beskyttet mot sykdom, jo bedre, sier Tiia Lepp, epidemiolog i Folkehelseetaten.
Hvert år tar de imot rundt 700 kvinner i Sverige livmorhalskreft, som er forårsaket av viruset, men HPV kan også forårsake kreft i skjeden og anus, penis og svelg. Hvert år rammes 300 menn.
Dersom mange nok ble vaksinert mot HPV, ville det vært mulig å vaksinere en ganske høy prosentandel av krefttilfellene, sier Tiia Lepp.
– Det er mange studier fra ulike deler av verden og fra Sverige, som viser at forekomsten av alvorlige celleforandringer som kan føre til kreft går ned blant vaksinerte jenter og kvinner, sier han.
Har du også merket noen forskjell i kreftforekomst?
– Det tar lang tid å utvikle kreft, men i fjor ble det publisert en finsk studie med foreløpige resultater som viste redusert risiko for kreft blant vaksinerte jenter eller kvinner sammenlignet med uvaksinerte, sier Tiia Lepp.
HPV-vaksinen gis i mer enn 70 land. I Sverige er vaksinasjonsdekningen blant jenter en av de høyeste i verden. Men i Norge er tallene enda høyere: 89 %, ifølge Margrethe Greve-Isdahl, overlege ved Folkehelseinstituttet. Og han tror det er fordi Norge innførte vaksinen først.
– Vi introduserte vaksinen i 2009, så tre år før Sverige og vi har hatt en jevn økning siden den gang. Videre ser vi at det fungerer godt med helsesøstre på skolen som gir vaksinen, akkurat som i Sverige, avslutter Margrethe Greve-Isdahl.
«Lidenskapelig spiller. Venn av dyr overalt. Generell alkoholevangelist. Banebryter for sosiale medier. Zombie-nerd.»