Spania vant dramaovertiden mot Norge

Gonzalo Perez de Vargas. Foto (arkiv): Petter Arvidson/Bildbyrån.

Norge og Spania møttes i en heftig kvartfinale med dobbel ekstraomgang. Så det gikk til straffer da Gonzalo Perez de Vargas på ett sekund overgikk alle andre redninger i løpet av 80 minutter. En avgjørende sekvens, Norge nådde 34 men Spania scoret 35 mål i semifinalen.

Spania startet med en historisk ledelse, men Norge vant sitt forrige møte under EM 2022.

Jonas Willes landslag startet også positivt i Gdańsk, og gjorde 6–2 etter sju minutter. Christian O’Sullivan åpnet scoringen og Kristian Bjørnsen fant pålitelige vinkler.

Torbjørn Bergerud prøvde å hemme den spanske jakten på reduseringer og påfølgende utligningssjanser, men keeperen klarte ingenting da han selv ikke var i mål.

Målvakten som kom ut for å utligne antall spillere under utvisningene betalte ikke for noen av lagene. Norge ble hemmet av to to-minutters skudd på Sander Sagosen det første kvarteret. Spania løp med både kontringsposisjoner og vingoverganger for Angel Fernandez og var nærme nok med 13-12 på tavla inn til pause.

En kondensert atmosfære sprer seg gjennom hele bildet. Sebastian Barthold utvidet spillet for Norge, men Gonzalo Perez de Vargas benyttet seg også av kantspilleren ved et par anledninger.

Så snart Norge var i posisjon en av Dujsjebajev-brødrene, Alex eller Daniel var klare for et langskudd eller en underjammer og det var akkurat det samme før de siste ti.

I sluttminuttene av reguleringen ga keeperne alt. Spania så ut til å oversvømme anledningen ved å bomme på straffer eller rettere sagt med sinnsnærværet til Kristian Sæverås fra sju meter. Perez de Vargas ga imidlertid aldri opp håpet og matchet Bergerud med høy redningsprosent i oppstillingsspillet.

Norge var på nippet til å kvalifisere seg for full tid, men Bergerud fikk ikke lov til å feire redningen i siste liten. Björnsens bakre pasning førte til et passivt skudd og Daniel Dujsjebajev, som var bevisst opp i banen, fikk ballen til 25-25 med sekunder igjen.

Den første overtiden endte nesten stikk motsatt, men likevel på samme måte. Perez de Vargas unngikk et layup og et skudd fra Sagosen for å gi Spania en smak av spenningen i semifinalen. De presset seg deretter avgjørende frem og Bjørnsen kunne slå tilbake med utligning til pause.

Norges toppscorer hadde ni av ni med seg til siste minutt. Etter at Daniel Dujsjebajev ble kastet ut 35-34, var Norge under press. Ballen gikk fra ubrukt venstrekantposisjon til Björnsens høyrekant, men Perez de Vargas klarte å komme seg ut og stenge av et stort område allerede før den avgjørende redningen.

Spania, medaljevinnere i de tre siste store ligaene, spiller semifinale på fredag. Spørsmålet er om det tradisjonsrike landslaget klarer å dempe Danmarks sprudlende form de siste dagene.