Sosialdemokrater er på fremmarsj – ikke bare i Norge – Nyheter i Politiken

Etter åtte år av høyreregjeringen i Norge, har Arbeiderpartiet gått tilbake til regjeringen. Grunnen er ikke at vi har forsøkt å etterligne de andre partiene, men at vi har funnet oss selv.

Etter det skuffende valgresultatet i 2017 innså vi at vår tradisjonelle valgkrets måtte resirkuleres og tok et valg. Vi har bestemt oss for å avklare først og fremst hvem vi kjemper for og hvem vi kjemper mot. Vi ville være partiet av interesse for allmuen og kjempe mot høyrekreftene som begrenser allmuens frihet og muligheter.

Vi har bestemt oss for å avklare først og fremst hvem vi kjemper for og hvem vi kjemper mot.

Han er ute i vår nye politiske agenda, med en tydeligere sosialdemokratisk profil enn på lenge. Dette var basert på solid arbeid for å samle partiet om saker som innvandring og klima. Vi kunne derfor gå inn i valgkampen med en konkret 100-dagersplan for ny regjering. En plan som var basert på vårt klare budskap: nå er det folkets tur.

Sette vanlige folk, ruster vi også Norge for de politiske hovedoppgavene vi står overfor: Klimakrisen, digitaliseringen og velferdsstatens utfordringer. Disse utfordringene handler ikke bare om Norge. Mange land står overfor valg som ligner våre.

Våre felles verdier er de beste utgangspunktene for å løse utfordringer. Et sterkt samfunn, høy tillit og små hull er avgjørende for folks sikkerhet. Folk står opp for samfunnet når samfunnet står for dem.

Sosialdemokratiet i Europa har lenge vært ansett som kalkulert. Vi ser nå tegn på at sosialdemokratene er på vei oppover, med seieren til SPD i Tyskland som siste eksempel. Det er fortsatt for tidlig å trekke sikre konklusjoner, men jeg er optimistisk. For selv om den politiske situasjonen er annerledes, også blant de skandinaviske landene, oppfatter jeg at stadig flere sosialdemokrater anerkjenner det som har endret seg de siste årene:

Vi kan ikke ta arbeiderklassen for gitt. Vi kan ikke ta vanlige mennesker for gitt i ulike deler av landet. Hvis vi gjør det, vil vi miste dem. Og de går ikke nødvendigvis til andre partier på venstre banehalvdel.

Arbeiderpartiet har nå gått videre fra en valgkamp der vi sendte budskapet om at det var allmuens tur – til å lede en regjering som også setter allmuen først: en politikk for trygge jobber for alle, å minske gapene. .inntekt, økt velferd, en styrket bygdepolitikk og en rettferdig klimapolitikk som reduserer utslipp og skaper nye arbeidsplasser.

Samtidig gleder vi oss om våre beste venner rundt om i verden: Socialdemokraterna i Sverige. Jeg ønsker deg lykke til på partikongressen og stortingsvalget i 2022! Vi har en felles kamp å kjempe!

Jonas Gahr Store er partileder for Arbeiderpartiet og Norges statsminister

Danny Simonds

"Amatøranalytiker. Twitter-fanatiker. Sertifisert skribent. Reisefan. Subtilt sjarmerende internettinteressert."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.