«Søket tar aldri slutt»

I morgen, lørdag, arrangerer Slektsforskerforeningen arrangementet «Regional slektsforskerdag» i Sundbyberg med temaet «Fortidens sykdommer». En av arrangementets foredragsholdere er hobbyslektsforsker Olof Cronberg.

Siden 1970-tallet har Olof Cronberg, lege og spesialist i allmennmedisin, forsket på sin familiehistorie. Fra å besøke arkiver i begynnelsen av reisen som hobbyslektsforsker til å bruke dagens digitale verktøy på feltet, har hans slektshobby ført til mange uventede oppdagelser.

Olof Cronberg oppdaget først sin lidenskap for slektsforskning da han var 13 i hjembyen Malmö, i bestemorens begravelse.

Foto: Olof Cronberg

«Broren hans tok med seg et slektstre, noe som vekket min interesse,» sier han.

Sammen med sin far besøkte Olof Cronberg Malmö byarkiv hvor han måtte hjelpe til med å søke etter sine forfedre i byens kirkebøker. Dette ble grunnlaget for hans livslange lidenskap.

— Jeg begynte å forske på slektningene mine i Malmø. På den tiden måtte man bestille mikrofilmer for å finne informasjon som ikke var tilgjengelig i Malmö, sier Olof Cronberg.

Han husker også den lange ventetiden da han ville bestille mikrofilmer fra eksterne arkiver og spesielt frustrasjonen da han mottok dem i feil rekkefølge.

— Da måtte vi prøve å tyde noe fra mikrofilmen som inneholdt de eldste menighetene. Det var litt komplisert den gangen, sier Olof Cronberg.

Digitaliseringen har gjennom tiårene endret betingelsene for slektsforskning for Olof Cronberg. Nå kan han i stedet holde seg hjemme og gjøre arkivbesøk i løpet av sekunder, også utenfor Sveriges grenser.

«Jeg forsket i Europa, inkludert England, Holland, Tyskland, Norge, Finland og Danmark,» sier han.

En av de mest uventede oppdagelsene gjelder kona til en bokbinder i Stockholm på 1600-tallet. Olof Cronberg fant en biografi som avslørte at faren hans hadde vært billedhugger ved Admiralitetet. Dette førte til at han ble en av få kjente billedhuggere som arbeidet med skulpturene på kongeskipet Vasa.

Olof Cronberg fant også slektninger innen medisin under sin forskning, inkludert en stamfar som var den første professoren i anatomi og kirurgi i Stockholm. Olof er selv fjerde generasjons lege.

— Jeg stammer blant annet fra en lege som heter Roland Martin. Han var den første professoren i anatomi og kirurgi i Stockholm som skrev en ortopedisk lærebok på svensk. Videre stammer jeg fra Olaus Rudbeck på 1600-tallet, som var professor i Uppsala og oppdaget noen deler av lymfesystemet, sier han.

Men å kombinere legeyrket med slektsforskning krever kompromisser, da det kan være vanskelig for Olof Cronberg å finne tid til det når familielivet tar overhånd.

– I dag kan jeg bare gjøre det sent på kvelden, når barna sover. Det er min avslapping i stedet for å se TV-serier, sier Olof.

Etter nesten 50 år som slektsforsker, ser Olof Cronberg ingen fremtid der hans lidenskap for å finne nye forfedre i slektstreet svinner.

— Det er så spennende fordi hver ny stamfar jeg finner gir meg to nye å se etter, nemlig vedkommendes foreldre. Det tar egentlig aldri slutt, sier Olof Cronberg.

Lakartidningen.se

Andrea Gutierrez

"Tilsatt for anfall av apati. Reiseelsker. TV-spesialist. Frilansskribent. Webaholic."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *