Porsgrunn, Lokalnyheter | – De kaller oss dagfluer, mikrofester, gneldrebikkje og höryekstreme, jeg svetter over alt.

– Den er så stor at jeg kan kjenne den i mellomplanet, sier Owe Ingemann Waltherzøe (60).

Nesten tre år etter at mannen som bor i Stridsklev grunnla det nye partiet for industri og økonomi (INP), i relativt ensomme omgivelser og under snøværet i Vemork, leder han nå landets femte største parti.

Det står at INP mottok 248 bystyrerepresentanter i 116 kommuner. De har to varaordførere, i Tysvær og Vardø. Ingen andre partier har vokst så mye på så kort tid.

– Med hjerte

– Jeg er redd for at vi ikke skal klare å gjøre jobbene, de ærlige jobbene som vi må gjøre, at våre tillitsvalgte ikke vil gjøre det for penger, men med hjertet, sier Waltherzøe.

Han mener høy lønn til politikere er en demokratisk utfordring og slår fast at «bare den som er valgt av INP i Bærum, den ene, får 387.000 kroner i året».

– Det er merkelig at det innad i partier krangles om posisjoner og roller, sier stifteren av partiet.

På partiets nettsider forteller han overraskende åpent om barndommen og oppveksten i et hjem fullt av konflikter. Han fortalte det demokratiske partiet om fyll og vold, og at han var livredd for at andre skulle finne ut hvordan familien hadde det hjemme.

– Det var et tabu. Jeg holdt ut hjemme til jeg var 15 og bestemte meg for at livet mitt begynte med meg. Jeg ønsket å fokusere på fremtiden i stedet for å forholde meg til noe jeg ikke kunne gjøre noe med.

Jeg bodde under plast i skogen

Han landet i Porsgrunn, etter å ha flyttet med mor, far, stefar og brødre fra Oslo, til Kristiansand og Sundby ved Langesund.

– Jeg pleier å si at jeg er fra Langesund.

Waltherzøe ønsker troverdighet i kampen mot fattigdom, fremmedgjøring og mobbing, fordi du har opplevd det selv. På spørsmål om han har vokst opp i fattigdom, svarer Waltherzøe «absolutt».

Som leder av boompartiet INP slo han gjennom til den nasjonale scenen og vant Stortinget. Waltherzøe har tjent gode penger på å jobbe offshore i Nordsjøen i snart 30 år, bor i en villa i Lyngvegen og elsker å seile, kappseile med venner og sin romslige yacht på litt over 40 fot.

Historien hans i Porsgrunn begynte et helt annet sted i samfunnet:

– Jeg var 16 år og de første månedene bodde jeg i skogen.

Waltherzøe sier han bodde under greiner og en sammenrullet plastrull, i skogen ved Klyve. Beskrivelsen av beliggenheten er et gjestgiveri i området ved Rugtvedtkollen. Han gikk til arbeidskontoret i det gamle Neptun-bygget og ble rådet til å se etter Jernhanssen i Storgata.

Han fortsatte å bo i skogen, i 2-3 måneder, helt til Jernhanssens arbeidskolleger oppdaget ham og hjalp Owe med å finne leilighet via Flåtsund, i Storgata 214 på Osebakken. Han bodde også en tid i Fredbovegen.

Offshore

Walherzøe ble med på Jernhanssens flyttelast på Vestsida. Han flyttet til daværende Elkem PEA. Selskapet betalte for opplæring i handelssektoren, kjøpte leilighet i Kløvervegen og begynte å jobbe i Hydro. I noen år drev han egen virksomhet i Lyngør.

– Ferger og taxibåter, sier Waltherzøe.

Han gikk tilbake til arbeid i Hydro, dro til havs og kom til Statoil og Gullfaks, et oljefelt av enorm betydning i norsk olje- og gasshistorie. Waltherzøe slo seg ned i Myrvanggata på Herøya.

Han er gift med Merethe og har fire barn, inkludert en funksjonshemmet datter.

– Dette ga ham en unik forståelse av foreldrenes situasjon og han opplevde selv den desperate kampen mot kommunen, NAV, hjelpesenteret, skolen og den hjelpen samfunnet ikke alltid er i stand til å gi til tross for de flotte talene om spleisesamfunn og ta vare på familier med en slik belastning. Denne erfaringen vil påvirke det politiske arbeidet til partilederen for denne gruppen. Et møte med publikum på godt og vondt, skriver INP på siden.

Kan du like gjerne kalle Industri- og Industripartiet Olje- og Gasspartiet?

– Nei, sier Waltherzøe, men han innrømmer at 90 % av de 5000 underskriftene som trengs for å stifte et nytt politisk parti kom fra folk fra Nordsjøen. Signaturene har ankommet 9000-redet.

Politisk fortid

Startet du mot trenden med MDG?

– Ikke bare til MDG, men også til partene som er involvert i avviklingen. De kjemper for å avvikle olje- og gassindustrien. Hvor hadde Europa vært nå uten norsk olje og gass? Et destabilisert Europa. Vi hører ikke så mye om avvikling nå.

Waltherzøe mener at partiets navn ikke er så ensidig som det ser ut til. Han mener industri og industri griper inn i alt. Han inviterte all nasjonal og lokal presse til stiftelsens møte i Vemork 29. februar 2020. Den eneste som kom var en journalist fra Rjukan Arbeiderblad (RA). Ifølge partilederen hadde han dårlig tid fordi det snødde tett og bergingsbilen var langt unna.

«Et nytt norsk parti så lyset lørdag i maskinrommet til Vemork på Rjukan, da Industri- og Næringspartiet signerte sine stiftelsesdokumenter foran pressens øyne. Ifølge dem er partiet selv et moderat sentrumsparti som ønsker å lytte til folket og fokusere på industri- og distriktspolitikk», skrev RA.

Les også

Kommunen ønsker forklaringer på mottak av asylsøkere

Waltherzøe jobber videre i Nordsjøen, nå i Gudrun på Sleipnerfeltet. Han ble valgt inn i Porsgrunn bystyre, men er ikke helt ny innen politikk og forbundspolitisk arbeid i Porsgrunn.

– PD har et bilde av meg da jeg var 23 år og jeg var fagpolitisk leder i AUF Telemark. Jeg var i AUF i noen år. Det handler mer om det sosiale enn det politiske. Jeg var også med på å starte FpU i Porsgrunn, men det ble en kortvarig greie. En stund var jeg også aktiv i HAF.

Drassende med KrF

I Nordsjøen var Waltherzøe konsernrepresentant for Equinor-ansatte.

– Jeg startet festen mens jeg var tillitsmann for gruppen. Vi har blitt dømt fra nord og nedenfra av så mange. Du ble skamfull, de gjorde alle feil sammen. Ord og uttrykk har blitt brukt for å demonisere oss. Vi ble kalt höryekstreme og klimafornektere, jeg svetter.

Rundt 2017 mente Waltherzøe det var blitt vanskelig å utøve stemmeretten. Hun har ikke funnet noe eget parti og sier at «da Erna og Frp meldte seg inn i KrF og solgte ut kvinners rettigheter, slo det meg».

– Så kom de dragende med Venstre, kanskje det mest fagforeningsfiendtlige partiet i Nord-Europa. Så kom Granavolden og en kvasiløsning som jeg ikke tror noen ville stemt for om de hadde lagt den frem før valget. Jeg trodde det var forbanna mulig å samle underskrifter og lage et partiprogram, sier Waltherzøe.

Les også

Maren (18) fokuserer på to lidenskaper: – Da jeg fikk mailen ble jeg veldig glad

Kjernen i programmet er det han kaller «sunn fornuft». Mye av «sunn fornuft» er hentet fra partiets Facebook-gruppe som har nærmere 50.000 medlemmer. De ønsker blant annet å ta Norge ut av EØS, hva vindenergi angår. Partilederen mener at i Norge har folket en medfødt rettferdighetssans, at de i det minste ser de store linjene og bryr seg om løsninger, uansett om de er høyre eller venstre.

Avtale kun med Ap

Er du stolt over å bli valgt inn i Porsgrunn bystyre?

– Ja, jeg synes det er flott for deg å kunne være med og påvirke.

Er det litt som din første tur, gutt?

– Absolutt, det er en bratt læringskurve. AP var de første som spurte om samarbeid. Det var dypt inne. Vi er de nye barna i klassen. De ba ærlig og åpent om et møte. Vi møttes på Elvebredden bar. Janicke Andreassen og Trond Ingebretsen kom fra AP. Vi tok farvel, tok en kaffe og bestemte oss for å snakke videre.

Forhandlingene på begge sider etter valget sto stille i to uker, inntil PA inngikk en samarbeidsavtale med INP. Så i løpet av få timer ble det opprettet en ny politisk plattform.

Waltherzøe understreker at Porsgrunns INP har en avtale med AP, ikke med de tre andre partiene i den nye koalisjonen, og at avtalen kun er teknisk.

Waltherzøe sier det viktigste nå er å samle organisasjonen. Han må reise og olje festmaskinen. INP må ikke bli en svindel, ikke et parti som består av mange små bobler spredt over hele landet.

Partiet begynner så smått å forberede seg til stortingsvalgkampen.

Les også

Den idiotiske vrien er erstattet av skyldfølelsen til en idiotisk gjeng

Kennard Benson

"Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *