Slik opererer den britiske marinens spesialfartøy under operasjoner

Det er litt av et James Bond-miljø når vi går ombord og passerer vakten med automatvåpenet. Stedet er Frihamnen i Stockholm.

Under Forsvarets øvelse Aurora 23 ble fartøyet inkludert som en del av øvelsen både rundt Gotland, Oskarshamn hvor Marine Corps-soldater ble landet for å sikre flyplassen og nå senere i den ytre Stockholms skjærgård ved Sandhamn hvor de øvde mot og med Gøteborg 5. Amfibiebataljon. Noen ganger som en spottfiende mot svenskene.

Skipets sjef, kommandør Marcus Hember, er godt klar over det skiftende politiske og militære klimaet i verden og forventer, akkurat som alle andre om bord vi snakket med, et Sverige i NATO.

– I vanskelige tider er det viktig for venner å holde sammen, sier hun. Vi trente til sjøs og øvde også på å plassere marinesoldatene våre i land for å operere med landbaserte soldater og amfibiske bataljoner. Det var en utmerket og utfordrende treningsøkt, sier hun.

Skipets sjef, kommandør Marcus Hember.

Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Dronning Elizabeth er fortsatt på messen. Men Chris Jones sier at kong Charles snart er på veggen og ved siden av dronning Camilla.

Foto: ANNA-KARIN NILSSON

HMS Albion er ett av to amfibiefartøyer i den britiske flåten og er hjemme i Østersjøen. Det er også en av den britiske marinens plattformer for raske operasjoner til sjøs og på land. Det er fra HMS Albion og søsterskipet hennes HMS Bulwark marinen opererer når de skal i land. Men HMS Albion er samtidig et slags flerbruksskip som kan brukes til å bistå i katastrofer og fungere som en flytende hjelpestasjon.

Fakta: HMS Albion

Ett av to spesialskip.

Hjemmehavn: Devonport.

176 meter lang.

Maksimal hastighet 18 knop.

Det kan ta rundt 60 kjøretøy.

20 år gammel og er et av de eldste skipene i den britiske marinen.

Marine Corps/Royal Navy flytende base for landingsoperasjoner.

Femti forskjellige typer kjøretøy om bord. Blant annet brukes en beltevogn av sønnen til Hägglund av soldater fra Marine Corps når de opererer i snøen.

Marine Corps har fire større landingsfartøyer ombord på HMS Albion. De tar opptil 120 soldater hver og har også små flåter med fire, fem soldater for å få dem i land.

Landstingningsbåter går ut av egen kraft takket være at akterenden på skipet kan senkes rundt tre meter og akterklaffene til HMS Albion er åpne slik at båter kan skli uhindret inn og ut.

Under Forsvarets øvelse Aurora 23 var HMS Albion et tungt britisk innslag. Før den svenske øvelsen deltok fartøyet i en annen øvelse langs norskekysten.

– Nå, under øvelsen, måtte svenskene inn i HMS Albion med sitt raske slagskip 90, sier marinekaptein Chris Jones under turen om bord.

Britiske marinesoldater fra HMS Albion på vei i land under øvelse med svenskene.

Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Et tyngre maskingevær på en av de firehjulsdrevne jeepene tilpasset ørkenkjøring. Kjøretøyet kan løftes opp fra bakken med helikopter.

Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Det store skipsdekket på HMS Albion har plass til helikoptre som skal løfte både kjøretøy og utstyr i land.

Foto: ANNA-KARIN NILSSON

HMS Albion.

Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Chris Jones peker tilbake og sier:

– Vi trenger ikke stole på noen infrastruktur på bakken. Vi kan bygge vei direkte fra stranden.

Bak Chris Jones står jeeper og traktorer som kan bringes i land for å grave ut vanskelig terreng og bane vei for midlertidige veier eller bygge en midlertidig havn.

Sverige og NATO

Svensk forventning om NATOs grønne lys er et gjenganger om bord. Så også for den britiske ambassadøren, Judith Gough.

– Vi håper at Sverige blir med i NATO før toppmøtet i Vilnius i juli. Jeg tror vi har en sjanse etter valget i Türkiye. Sverige vil være en god partner i NATO med stor kapasitet. Vi øver ofte med Sverige, sier han.

Den britiske ambassadøren Judith Gough håper Sverige blir med i NATO i sommer.

Foto: ANNA-KARIN NILSSON

HMS Albions lille «carrier platform» som kan ta imot tunge helikoptre for løfting av blant annet raske ørkenjeeper for Marine Corps-soldater. To helikoptre er innkvartert samtidig, men de blir vanligvis ikke værende lenge for å unngå det farlige saltvannet.

Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Judith Gough ble ambassadør i Stockholm høsten 2019 og mellom 2015 og 2019 britisk ambassadør i Kiev. Hun var tidligere utplassert i Tbilisi, Georgia, som samlet sett gir henne inngående kunnskap om regionen.

FOR Å VITE MER: Her øver svenske soldater kamp med British Marine Corps
FOR Å VITE MER: Premie Det nye supervåpenet – for å beseire robotene mot Sverige
FOR Å VITE MER: Ulf Kristersson: Det krystallklare signalet til Russland

Se på bildene av øvelsene:

«Sverige har aldri vært tryggere enn akkurat nå»

Kennard Benson

"Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *