Slik lever Breivik i fengselet

22. juli 2011 drepte Anders Behring Breivik 77 mennesker. Åtte av dem ble drept av en bombe som traff regjeringskvartalet, Norges politiske hjerte. For få, mente Breivik, som hørte om dødstallet på bilradioen på vei til AUFs ungdomsleir i Utöya. På øya drepte han ytterligere 69. Mange av dem svært unge, den yngste bare 14 år gammel. Han skjøt dem på nært hold, og mange av dem flere ganger, for å sikre at de ikke spilte døde.

Breivik ble dømt til den strengeste straffen etter norsk lov og hevdet selv å være den mest forhatte mannen i Norge. Men nå har han nok en gang saksøkt den norske stat for fengselsforholdene, og i dag kommer dommen fra lagmannsretten.

Den har egen hvilegård

Av sikkerhetsmessige årsaker får ikke publikum vite så mye om Breiviks hverdag. Men gjennom rapporter fra myndighetene, informasjon fra media og under rettssakene, kommer det likevel fram et bilde av terroristens liv i fengsel.

Breivik har tre celler som han kan bevege seg fritt mellom; en levende celle, en treningscelle og en studiecelle. Han får gå ut hver dag til hvilegården sin, som er på rundt 50 kvadratmeter med høye betongvegger og gittertak.

Breivik har tilgang til aviser, tv og dataspill med noen spill godkjent. Den har ingen internettforbindelse. Han har lov til å skrive og sende brev, men disse kontrolleres og kan sperres under kontroller – noe Breiviks advokat sa skjedde ofte.

Kan vaske og lage mat

Kriminalomsorgen har satt i verk tiltak for å hindre at Breivik blir skadelidende på glattcelle. Han må blant annet få bevege seg fritt i cellene sine og også unngå håndjern når han er på hvilegården. En gang i uken får han en times sosial omgang med fengselsansatte. Da lager de mat, leker og drikker kaffe, ifølge NRK. Han har også en tilreisende faglig kontakt i form av en prest som kommer en gang i uken og snakker med ham bak en glassvegg. Siden fjorårets kjennelse, der tingretten konkluderte med at Breiviks rettigheter i fengsel er krenket, er isolasjonen blitt noe redusert og han kan nå møte advokaten sin bak murene i stedet for foran en glassplate.

Nylig fikk Breivik oppholde seg i den store felles hvilegården, når det ikke er andre innsatte. Han fikk også muligheten til å «trene» ved å vaske klær og lage mat, sa statsadvokaten til tingretten før rettssaken.

Fem minutters møte med moren

I mars 2013 fikk Breivik fem minutter utenfor glassveggen. Så møtte han moren, de klemte og sa farvel. To uker senere døde han. Breivik ønsket å delta i begravelsen, men forespørselen om tillatelse ble avvist.

Rapportene med moren representerer den eneste personlige og fysiske kontakten Breivik har hatt med andre skuespillere enn profesjonelle skuespillere siden arrestasjonen. Breivik har ingen kontakt med andre innsatte og alle forespørsler om besøk blir avslått. Kun én person hadde vanlig og godkjent telefonkontakt med Breivik, ifølge NRK «en kjæreste». Men ifølge hans advokat brøt Breivik kontakten etter hans anmodning.

Uenige meninger om isolasjon

Mangelen på muligheter for menneskelig kontakt og den strenge kontrollen av brev påførte Breivik klar skade av isolasjon, hevder hans advokat Öystein Storrvik.

– Et eksempel er at han sluttet å studere. Å stoppe en positiv aktivitet er en typisk konsekvens av isolasjon.

Ifølge klagen bryter behandlingen med artikkel 3 og 8 i Europakonvensjonen. Reglene, som Norge har forpliktet seg til å følge, slår fast at ingen må utsettes for tortur eller umenneskelig eller nedverdigende behandling eller straff og at alles rett til familieliv og korrespondanse skal respekteres. Tingretten ga Breivik rett vedrørende umenneskelig behandling (artikkel 3), men ikke på det andre spørsmålet vedrørende korrespondanse, som etter tingrettens dom fortsatt skal overvåkes strengt.

Kennard Benson

"Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *