Hvert år gjennomfører HUI på oppdrag fra Eksportrådet en studie om utviklingen av handelen i Sverige på regionalt nivå. Etterforskningen har pågått siden 1992 og het tidligere Handeln i Sverige.
Den viser at i 2022 hadde detaljhandelen i Sverige en omsetning på 764 milliarder SEK, en økning på 6,1 % sammenlignet med 2021.
Handelen med matvarer vokste med 8,8 %, handelen med forbruksvarer med 3,6 %.
Veksten var imidlertid utelukkende drevet av høy inflasjon, sa HUI i sin pressemelding.
Volummessig gikk salget ned med 0,7 %. Siden begynnelsen av 1990-tallet har varehandelen for første gang opplevd en negativ volumutvikling.
Omsetningen i dagligvarehandelen gikk ned med 1,1 % i kvantum og i konsumvarehandelen med 1,7 %.
Ni av ti kommuner hadde en positiv utvikling i 2022.
Sigtuna og Härryda er noen av de raskest voksende kommunene. HUI sier begge kommunene har dratt nytte av økte flyreiser siden pandemien. Sigtuna er hjem til Arlanda og Härryda er hjem til Landvetter.
Grensehandelen gjør comeback etter noen vanskelige år. I 2020 gikk varehandelen i de største grensekommunene ned med 42 %, for så å registrere nullvekst i 2021. I fjor økte omsetningen i kommunene med 53 %. Strömstad ble veksteraketten i år, hvor salget økte med 127 % (3,8 millioner målt i kroner).
HUI konstaterer at kommuner med et bredere tilbud av lavprisbutikker enn landsgjennomsnittet har klart seg bedre. I disse kommunene økte salget i 2022 i gjennomsnitt med 0,8 prosentpoeng mer enn i kommuner med lavere tilbud.
Når det gjelder storbyregionene var veksten sterkest i Stockholm, hvor veksten var på 9,1 %. Malmö og Gøteborg hadde en svakere utvikling, skriver HUI.
«Lidenskapelig spiller. Venn av dyr overalt. Generell alkoholevangelist. Banebryter for sosiale medier. Zombie-nerd.»