Skred av bilmerker: åtte nye i Sverige

Åtte nye bilmerker vil eller har allerede blitt lansert på det svenske markedet.
I 2022 vil kampen om elbilkjøpere intensiveres betraktelig.
Her er de nye bilmerkene som kan snu opp ned på bilmarkedet.

I relativt lang tid var det bilmerkene selv som konkurrerte om bilkjøperne på det svenske markedet. Lenge var Tesla, som kom i 2013, det siste merket på markedet.

Det har lenge vært snakk om at kinesiske bilmerker kommer til Europa på bred front og går på markedet uansett. Men det har ikke skjedd mye på mange år, frem til i år.

Nye merker hver uke

I år har MG og Lynk & Co allerede lansert og snart kommer en strøm av nye bilmerker til Sverige. Annenhver uke kommer det nyheter om nye merkelanseringer.

Totalt er det åtte nye bilmerker, seks fra Kina og to fra Amerika, som allerede har etablert seg i Sverige eller er i ferd med å gjøre det i løpet av de neste årene.

Mange av merkene har svært sterke eierkonstellasjoner bak seg og kan sikkert ryste opp i markedet og tiltrekke seg kjøpere fra etablerte bilmerker. De som ikke har elbiler å levere vil sannsynligvis bli liggende igjen når bilmarkedet omformes.

SUV: i Airways U5. Foto: Aiways

alltid

Aiways lanserer en kinesiskprodusert SUV i Sverige neste år. Allerede 20. januar starter salget for AIways U5. Bilen har en offisiell rekkevidde på 410 km og en hurtigladeeffekt på 90 kW. Aiways har fem års nybilgaranti og åtte års batterigaranti. Importen håndteres av det danske selskapet Andersen Motors, prisene er ennå ikke offisielle. Det er nok den mest private leieavtalen som gjelder for alle som ønsker å kjøpe Aiways.

Alle som ønsker å privat leie DFSK Seres 3 kan sende 15.000,- i kontanter. Foto: DFSK.

DFSK

Kinas DFSK har allerede etablert en generalagent i Sverige og bilene kan bestilles. Den første elektriske modellen er DFSK Seres 3 Electric. Den har et 53 kWh batteri og en rekkevidde på 330 km. Bilen kan leies privat for 1990 SEK per måned hvis du sparer opptil 15 000 SEK kontant, så den reelle prisen er 2615 SEK. Neste år kommer en ny, større elektrisk SUV, Seres 5 Electric. Den nye modellen har totalt 694 hestekrefter og firehjulsdrift.

Fiskers nye SUV koster fra 450 000 SEK. Foto: Fisker

Fisker

Fiskers nye elbil Ocean kan allerede forhåndsbestilles i Sverige, men leveringen forventes å ta noen år. Bilen vil koste fra 450 000 SEK med en rekkevidde på 450 km. Toppversjonen Ocean Extreme klarer 0-100 km/t på 3,6 sekunder og når 660 km.

Den billigste versjonen av Fisker Ocean koster 450 000 SEK før klimabonusen på 70 000 SEK. Så kjøpere får en bil som kan reise 450 km. Dette er en stor SUV som er lengre enn Volvo XC60. De som ønsker firehjulsdrift kan velge Ocean Ultra for 615 000 SEK. Så rekkevidden øker til 611 km.

I Sverige, Norge og Danmark skal Mekonomen håndtere leveranser og service av Fiskers-bilene. Bilene skal produseres i Østerrike i samarbeid med Magna Steyr og produksjonen starter om et knappe år.

Lucid har startet amerikanske leveranser av den nye Lucid Air. Foto: Lucis

Skinnende

I begynnelsen av denne høsten startet leveransene av Lucid Air, som har den lengste rekkevidden i verden takket være et 188 kWh batteri. Bilen kan kjøre 830 km i henhold til EPA. Motoreffekten er totalt 1080 hestekrefter og bilen skal klare 0-100km/t på rundt 2,5 sekunder. Prisene i USA starter på rundt 1,5 millioner svenske kroner. Lucid har bekreftet at bilen kommer til Europa og allerede kan reserveres i Sverige. Nøyaktige leveringsdatoer er ikke bekreftet.

Lynk & Co har allerede begynt å kjøre i Sverige og har fått 1000 biler. Foto: Lynk & Co.

Lynk & Co

Søstermerket til Volvo Lynk & Co har allerede etablert seg i Sverige i 2021. Fra denne våren kan du privat kjøpe eller leie SUV-en Lynk & Co 01, som er en billigere kinesisk variant av Volvo XC40. Bilen er noe bedre enn din dyrere europeiske fetter, blant annet har plug-in hybriden lengre rekkevidde. Så langt har Lynk & Co mottatt 1000 biler på svenske veier. Med Geelys muskler og Volvos servicenettverk bak seg, kan merkevaren absolutt fortsette å vokse.

MG tok bilmarkedet med storm allerede det første året. Foto: matematikk Nilsson

MG

Kinas MG sjokkerte den svenske bilindustrien da den lille elektriske SUVen MG ZS ble en av de mest solgte elbilene i løpet av sommeren. Bileiere stilte opp for MG takket være den lave privatleaseprisen på 1995 SEK per måned for en elbil. Totalt mottok MG over 4000 biler i løpet av det første året på markedet, noe som må sees på som en suksess. Nå laster MG kanonen på nytt og kommer med to nye elbiler og oppdaterer MG ZS med lengre rekkevidde. MG Marvel R Electric er en SUV som det koster 3645 SEK per måned å leie privat i Sverige. Og MG5 Electric blir den første helelektriske kombien. Bilen skal være praktisk og romslig med 479 liter bagasjerom, eller nærmere 1.400 liter med nedfelt baksete. Til å begynne med er MG5-kombien utstyrt med et 61 kWh batteri og en rekkevidde på 400 km. MG5 Electric kommer til Sverige i løpet av første kvartal neste år. MG er importert av Hedin Bil, som også står for en stor del av salget.

Alle som kjøper en NIo kan bytte batteri når de ikke rekker å lade. Foto: Nio

Nio

De ni kineserne har bekreftet at de kommer til Sverige i 2022, trolig i slutten av neste år. I Norge er det allerede et showroom på Karl Johan. Modellene det er snakk om er ET7 sedan og ES8 SUV. Nove ønsker å bli sett på som et førsteklasses merke, det mest spektakulære er teknologien med batteribytte. Du kan også leie batteriet til bilen og velge å oppgradere til et større batteri når du reiser over lengre tid. Hvis du besøker en Du kan erstatte «Replacement Battery Station» med et fulladet batteri på 4,5 minutter.

Xpeng er en lignende bil som Tesla Model 3, men litt større. Foto: Xpeng

Xpeng

Xpeng har allerede åpnet i Norge og nå er det tid for ytterligere investeringer i Sverige, Danmark og Nederland. En av de første modellene vil trolig være Xpeng7, som er en sedanmodell som konkurrerer med Tesla Model 3 og Polestar 2. Bilen har en rekkevidde på 530 km og rask akselerasjon. Noen svenske priser er ennå ikke utgitt, og Xpeng søker etter ansatte til sin nye svenske organisasjon. Xpeng er notert på New York Stock Exchange. Så langt i år har merket solgt 82.000 elbiler.

Danny Simonds

"Amatøranalytiker. Twitter-fanatiker. Sertifisert skribent. Reisefan. Subtilt sjarmerende internettinteressert."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.