ORP Sęp og ORP Bielik – de to siste ubåtene av Kobben-klassen – er tatt ut av drift; Den 3. marineflotiljen i Gdynia, som enhetene tilhørte, informerte om deres siste avgang fra flagget.
«På mindre enn to tiår har tjenesten for rødt og hvitt flagg dekket totalt nesten 87 000 nautiske mil, og deltatt i dusinvis av marineøvelser og operasjoner. ORP Sęp og ORP Bielik ubåter, og dermed fullført Kobben-prosjektet i Polonia Marina» – skrev 3FO. I samsvar med seremonien vil flaggene og bannerne som er forlatt av sjefene for skipene gå til Sjøforsvarsmuseet. De tilbaketrukne enhetene vil bli levert til Military Property Agency.
Seremonien ble deltatt av inspektøren for marinen ved generalkommandoen for de væpnede styrker, viseadmiral Jarosław Ziemiański, sjef for den 3. marineflotiljen, kontreadmiral Mirosław Jurkowlaniec, personellet til ubåtskvadronen, gudmor for ORP Ban Bielik Jolanta. og skipsmannskapene.
Type 207 diesel-elektriske skip ble bygget i Tyskland for Norge, hvor de fikk navnet Kobben. Skipet, som i Polen ble døpt ORP Sęp, ble bygget ved verftet Nordseewerke i Emden for den kongelige norske marine. I 1966 gikk han i tjeneste i den norske marinen som HNoMS Skolpen. Etter å ha forlatt den norske marinestyrken ble han overlevert til Polen. For første gang på ubåten med sidenummer 295 ble det røde og hvite flagget heist 16. august 2002. Navne- og dåpsseremonien for skipet fant sted i marinehavnen i Gdynia og gudmoren til skipet var Małgorzata Szmajdzińska, kone til daværende sjef for departementet for nasjonalt forsvar, Jerzy Szmajdziński.
I over 19 års tjeneste har Sęp reist over 30 000. nautiske mil, gjorde 296 dykk og tilbrakte 320 dager til sjøs (hvorav 149 dykk). ORP Sęp deltok på nasjonale og internasjonale øvelser, inkl. Anakonda, Baltops, Crown Eagle, Smer / Medex, Bold Monarch, Dynamic Monarch, Danex, Passex, Dragon og Ostrobok.
ORP Bielik ble sjøsatt 27. januar 1967. Enheten gikk i tjeneste i Sjøforsvaret i 1967 som HNoMS Svenner og etter utrangering i 2001 ble skipet overført til den polske marinen. Det røde og hvite flagget ble heist 8. september 2003 ved den norske marinebasen i Bergen, og tatt i bruk og titulert 24. oktober 2003 ved marinehavnen i Gdynia. Skipets gudmor var Jolanta Banach, daværende statssekretær i departementet for økonomi, arbeidskraft og sosialpolitikk.
I over 18 års tjeneste i den polske marinen deltok Bielik tre ganger (i 2004-2011) i NATOs antiterroroperasjon Active Endeavour i Middelhavet. I den polske marinen reiste nesten 57 000. nautiske mil, utført 186 dykk og tilbrakt 879 dager til sjøs (hvorav 334 under vann). Han har deltatt i de største internasjonale manøvrene i Østersjøen – Baltops sykliske øvelse, samt mange nasjonale og internasjonale øvelser, inkludert Joint Maritime Course, Crown Eagle, Anakonda, Smer/Medex, Bold Monarch, Dynamic Monarch, Danex, Passex , Drago og Ostrobok.
Stordskipet ble levert til Polen som den første enheten i Kobben-klassen. I juni 2002 gikk hun inn som ORP Sokół, fulgt av Sęp (2002), i 2003 ORP Bielik og i 2004 ORP Kondor. I desember 2011 ble skipet, inntil da brukt som reservedelslager, landet ved Naval Academy of Gdynia, bestemt for laboratorier utstyrt med simulatorer.
Kjøp av nye ubåter har vært inkludert i de tekniske moderniseringsplanene i årevis. Den nåværende planen sørger for levering av to enheter innen 2034; For å opprettholde de karakteristiske kapasitetene til ubåter har Forsvarsdepartementet startet forhandlinger om kjøp av to skip brukt av Sverige som en broløsning som vil tillate mannskap å opprettholde sine kapasiteter. Forhandlingene gjaldt de moderniserte svenske A17 Södermanland-ubåtene.
Tidligere i år kunngjorde departementet for forsvarshæren at Miecznik-fregattprogrammet vil bli implementert først. Departementet sa at samtalene med Sverige har fortsatt og at kjøp av brukte ubåter fra Sverige er underlagt vilkårene i tilbudet, inkludert pris og leveringsdato.
For øyeblikket er det en ubåt igjen i Polen: ORP Orzeł, designet i USSR og lansert i 1985.
«Amatøranalytiker. Twitter-fanatiker. Sertifisert skribent. Reisefan. Subtilt sjarmerende internettinteressert.»