Norge stenger – ønsker å hindre utbredt spredning av den nye mutasjonen

Det var torsdag at Norge oppdaget nye tilfeller av den britiske koronavirusmutasjonen i en kommune ved Oslo. De nye tilfellene har fått myndighetene til å frykte en større spredning av den nye virusmutasjonen enn tidligere kjent.

Ifølge smitteverndirektør Fraud Forland gjør landet for tiden alt for å hindre at den nye varianten av viruset tar tak i samfunnet.

Ring vedkommende kommune

Ti kommuner rundt om i kommunen som oppdaget den nye mutasjonen har innført strenge tiltak i nivå fem, som er det høyeste nivået. Det betyr blant annet at alle kulturaktiviteter, kjøpesentre, universiteter og høyskoler legges ned. I tillegg har regjeringen besluttet å sette inn strenge tiltak i ytterligere 15 kommuner i en andre ring rundt det berørte området.

– Det er en måte å hindre mobiliteten i samfunnet på, sier Forland.

Rundt 50 tilfeller av den britiske mutasjonen er oppdaget i Sverige og i Norge er tallet 70 tilfeller. Ifølge Forland er 17 av disse knyttet til det nye utbruddet oppdaget ved Oslo, de andre tilfellene er knyttet til reisende fra Storbritannia og deres slektninger.

Utvidet kartlegging

På spørsmål om også Sverige bør vurdere å stenge, svarer Forland:

– Finner man stor spredning av den nye mutasjonen, tror jeg det er en god strategi, men det viktigste er at man klarer å ta testene.

Også i Sverige intensiveres arbeidet med å kartlegge den nye varianten av viruset. Regionene fikk i oppgave å sende 10 % av alle kroneprøver i landet til sekvensering, som er en analyse som kartlegger virusets genom.

Danny Simonds

"Amatøranalytiker. Twitter-fanatiker. Sertifisert skribent. Reisefan. Subtilt sjarmerende internettinteressert."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.