Sis turte ikke slå alarm i tilfelle trusler om væpnet løslatelse – Nyheter (Ekot)

En undersøkelse utført av Ekot og P4 Göteborg viser at ansatte ved et av SiS sine anlegg ikke turte å varsle politiet da en kunde gjentatte ganger truet med væpnet løslatelse. Årsaken var at personalet fryktet å bryte personvernlovgivningen, som i noen tilfeller hindrer kontakt mellom Statens institusjonsråd (SiS) og politiet.

Hendelsen skjedde i slutten av mars i Fortunagården, som gir avhengighetsbehandling i Värnamo. En kunde truet gjentatte ganger med at væpnede personer ville utføre en væpnet utrydding. Til tross for grønt lys fra sikkerhetsavdelingen, turte ikke ansatte i Fortunagården å varsle politiet og dele informasjon i frykt for brudd på personvernforskriften. Truslene har skapt stor bekymring blant de ansatte i boligen.

Informasjonen kommer fra SiS egen utarbeidelsesrapport og av SiS sikkerhetsavdelingspersonell som har hatt kontakt med Fortunagården. Ifølge sikkerhetsavdelingens personell var det ingen væpnet evakuering.

– Ja, noe som åpenbart er ekstremt alvorlig og at vi ikke kan tillate det slik. Jeg mener at det er en uakseptabel situasjon både for samfunnsfenomenet som skal tas opp og for den konkrete saken, men selvsagt også for de ansatte det gjelder, sier justisminister Gunnar Strömmer.

Ekkoet søkte ansvarlig overfor SIS for å finne ut hvorfor personalet ikke varslet politiet til tross for at de mottok klarmeldingen fra sikkerhetsavdelingen. Men ingen i SiS ønsket å delta i et intervju med Ekot.

Leder for Fortunagårdens interimsenhet, Charlotte Erljot, ønsker å snakke om ulykken først. Men rett før intervjuet ringte Sis pressetjeneste og ba henne om å ikke snakke med Ekot.

– Jeg forstår at det ikke blir intervjuer, sier Charlotte Erljot.

Ekot får heller ikke intervju med Si-ledelsen om hvordan personvernloven skal tolkes.

I retningslinjene er SiS angitt denne taushetsplikten kan brytes dersom det gjelder en forbrytelse med en minstestraff på ett års fengsel eller et forsøk på å begå en forbrytelse med en minstestraff på to års fengsel.
Men det står også at taushetsplikten kan brytes dersom det er behov for at myndigheten skal kunne utføre sin virksomhet.

Justisminister Gunnar Strömmer mener det er en mulighet for Sis til å bryte hemmeligheten med dagens lovverk, men at loven må gjøres enda klarere og regjeringen ønsker å endre loven.

«– Nå tror jeg kanskje også i dag det er mer plass selv innenfor dagens regler enn det ansatte noen ganger tror, ​​men når det er sagt, er hovedregelen i dag å ikke dele, og det kan skape problemer som dette. Nå endrer vi det! Det må forstås at du må kunne dele informasjon med politiet i en sak som denne og andre saker, og ansatte må vite at når du gjør det, gjør du det riktig og du gjør det ved å en god margin, sier justisminister Gunnar Strömmer.

Kennard Benson

"Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *