Sikkerhetssituasjonen setter kontantemisjonen i et nytt lys: Norrköpings Tidningar

Forsvaret har besluttet å styrke sin tilstedeværelse på Gotland og både ÖB og forsvarsministeren har forsterket dette alvoret.

I moderne krigføring handler det sjelden bare om bomber og våpen. Påvirkning av operasjoner av ulike slag og ikke minst hackerangrep er en form for fiendtlige handlinger som vi jevnlig blir utsatt for. Vi hadde en prøve på dette i fjor sommer, da Coop-butikkkjeden ble utsatt for et hackerangrep som slo ut kassasystemet deres. Hundrevis av butikker måtte stenge i opptil en uke.

At dette angrepet har fått så mye oppmerksomhet skyldes at det har rammet så mange mennesker over hele landet og konsekvensene har blitt så tydelige. Vi innså plutselig at hackerangrep er en reell trussel for oss. Hva gjør vi den dagen det ikke er mulig å kjøpe mat?

Den svenske beredskapsmyndigheten, MSB, har gjentatte ganger anbefalt at alle har en sum penger hjemme, slik at de kan kjøpe nødvendigheter dersom digitale betalingssystemer er slått av. Denne anbefalingen er basert på én betingelse: at kontanter forblir som betalingsmiddel i Sverige.

De siste årene har bruken av kontanter falt dramatisk i Sverige. Vi er det landet i verden der den laveste prosentandelen av alle kjøp gjøres i kontanter. Selv om bevisstheten om kontantproblemet har økt, fortsetter trenden å falle ettersom stadig flere butikker og servicepunkter ikke tar imot kontanter. På et tidspunkt blir kontantene praktisk talt ubrukelige. MSBs anbefaling om å ha en pengesum hjemme har derfor ingen funksjon.

En ansvarlig og fremtidsrettet politikk i denne situasjonen vil være å sikre at kontanter forblir som betalingsmiddel. Uten kontanter vil vi være sårbare i et fremtidig angrep på våre digitale systemer. Med kontanter kan vi i det minste kjøpe grunnleggende nødvendigheter. Med andre ord spiller kontanter en viktig rolle for vår beredskap og motstandskraft.

En statlig gransking av fremtidens lønnsmarked er i gang, ledet av tidligere M-president Anna Kinberg Batra. Vi har ennå ikke sett noen tegn til at du prioriterer kontantemisjonen høyt, snarere tvert imot. Utredningen skal leveres til departementet i november, hvoretter det aktuelle lovverket skal utarbeides og vedtas. Det betyr at det tar flere år før en ny lov trer i kraft.

Vi har ikke tid til å vente så lenge. Finansminister Max Elger må sende signalet om at kontantene blir værende i landet vårt. Vi i Sverige går ikke på akkord med forberedelsene våre.

Det finnes rollemodeller for hvordan man skal utforme kontantlovgivningen. Vårt naboland Norge har en lov som gir alle innbyggere rett til å betale kontant. Danmark har en lignende modell, med unntak av natten for å øke sikkerheten for ansatte. Det finnes løsninger, nå avhenger det kun av politisk vilje.

Konkret foreslår vi statsråden å løse kontantemisjonen fra etterforskningen på forhånd. Den spente ytre situasjonen gjør at kontantproblemet har blitt enda mer påtrengende.

Kennard Benson

"Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.