Sentralbanksjef møter LO-ledere – svarer på kritikk – NRK Norge – Oversikt over nyheter fra ulike deler av landet

LO-ledere har gjentatte ganger kritisert Norges Bank for en unødvendig aggressiv rentepolitikk. I dag talte sentralbanksjef Ida Wolden Bache på hovedkonferansen til LO-kartellet i Gol.

Målet var å forklare LO-folket hvorfor renten ble økt 13 ganger på drøye to år.

For den siste tiden er ikke stemningen mellom LO og Norges Bank den beste.

Også i går, i sin tale på den store LO-konferansen, gjentok LO-leder Peggy Hessen Følsvik kritikk av rentepolitikken.

– 2023 har allerede blitt et historisk år. Dessverre må jeg si. Vi har hatt historisk høye prisøkninger. Og en historisk aggressiv rentepolitikk, sa han.

KRITIKK: LO-sjef Peggy Hessen Følsvik.

Foto: Terje Bendiksby/NTB

– Enig i mye

Sentralbanksjefen tok seg tid til å intervjue NRK på Pers Hotel før avreise til Oslo.

– LOs kritikk var til tider veldig krass. Hvordan opplevde du det?

Jeg synes det ikke er rart at det kommer kritiske røster når vi har satt opp renten så raskt og så mye som vi har, sier Wolden Bache.

Jeg tror Norges Bank og LO er enige om dette. Vi er enige om at det er viktig med et godt samspill i den økonomiske politikken. Og vi tror den samordnede lønnsstrukturen i Norge bidrar til at vi sannsynligvis vil klare å redusere prisveksten uten at mange mister jobben, forklarer sentralbanksjefen.

Ida Wolden Bache

IKKE OVERRASKENDE: Sentralbanksjefen sier det er naturlig at det kommer kritiske røster når rentene skyter i været.

Foto: William Jobling / NRK

– Men hva forstår ikke LO?

Jeg vil ikke kommentere LOs uttalelser direkte. Det vi er interessert i nå er å forklare konteksten som ligger til grunn for det vi gjør og de evalueringene vi har gjort, sier Wolden Bache.

Og derfor vil jeg påpeke at det er utfordrende avveininger i pengepolitikken. Det er usikkerhet om de økonomiske utsiktene.

– Hva var viktigst for deg å få til i dag?

Det viktigste å kommunisere er at vi har fått et klart mandat fra regjeringen, som skal sikre lav og stabil inflasjon.

Krever at du planlegger

Sentralbanksjefen tok i dag LO-medlemmer på skolen om hvordan pengepolitikken lages.

– Pengepolitikken skal garantere lav og stabil inflasjon. Målet er en prisøkning som nærmer seg 2 % over tid. Samtidig må vi bidra til at flest mulig har jobber å henvende seg til, sa han i talen.

– At høy og stabil sysselsetting er et gode trenger neppe en dypere begrunnelse, spesielt ikke i en forsamling som dette.

Han minnet om at kanskje færre av dere har tenkt på fordelene med lav og stabil inflasjon.

– Når prisene stiger raskt og uventet, blir det vanskeligere å planlegge, både for bedrifter og privatpersoner. Høy prisvekst gjør det vanskelig å vite om prisen på et produkt eller en tjeneste er rimelig. Lønnstillegg som virker sjenerøse når først avtalt, kan etter noen måneder vise seg å bli spist opp av sterk prisvekst.

Ida Wolden Bache

FORKLARING: Sentralbanksjefen har gitt LO-ledere veiledning om hvordan pengepolitikken skapes.

Foto: William Jobling / NRK

Vi prøver ikke å få ned inflasjonen så raskt som mulig. Dette kunne gitt en kraftig økning i ferier og dette ønsker vi å unngå, sa Wolden Bache.

Som svar på spørsmål fra salen på slutten av talen tok han mer direkte opp kritikken om at Norges Bank ønsker høyere permisjon.

– Når vi setter opp renten, er det for å redusere prisveksten. Målet er ikke å øke ferietiden. Målet er å redusere prisøkningen til lavest mulig nivå, i form av økt arbeidsledighet.

– Det skapte debatt

Wolden Bache understreket at sentralbanken forventer en økning i ferier.

– Vi vet at det å heve renten har en kostnad. Hvis vi likevel økte renten, var det fordi kostnaden ved å holde den på plass ville blitt større.

Sentralbanksjefen hevdet at den gjennomsnittlige boliglånsrenten har mer enn doblet seg siden banken begynte å heve referanserenten.

– For de som har lån bidrar de stigende rentekostnadene til at prisene har steget mye på mat, energi og mange andre varer og tjenester, sa Wolden Bache.

Ida Wolden Bache

TALTE: – Når vi setter opp renten, er det for å redusere prisveksten, sier sentralbanksjefen.

Foto: William Jobling / NRK

– Mange av dere bekymrer dere for økonomien. For noen er det vanskelig å få endene til å møtes. Vi vet at det har en kostnad å heve renten.

Samtidig forsvarte han å heve renten.

– Men hvis vi hevet renten, er det fordi kostnaden ved exit ville vært større. Raske renteøkninger har ført til debatt. Jeg er derfor glad for å forklare hvorfor vi i Norges Bank mener det var riktig å øke renten like mye som vi har gjort de siste årene.

Svak krone

Den siste tiden har den svake kronen også skapt nye utfordringer for Norges Bank og regjeringen.

– Selv om vi økte renten betydelig som svar på den kraftige prisøkningen, har kronekursen svekket seg betydelig det siste året. Noe av forklaringen er nok at rentene har steget mer i mange av landene vi handler med.

Wolden Bache påpekte at pandemien, krigen og høy inflasjon har ført til større politisk og økonomisk usikkerhet internasjonalt.

– At det er flere faktorer som påvirker kronekursen betyr ikke at det ikke er viktig å sette renten her hjemme. Hvis vi ikke hadde satt opp renten som svar på stigende priser, ville nok kronen blitt betydelig svekket, sa han.

– I dagens situasjon gjør en svakere krone pengepolitiske beslutninger mer utfordrende. Inflasjonen er allerede høy og svekkelsen av kronen er med på å holde den høy. Samtidig avkjøles økonomien.

Mandat

Følsvik etterlyste også i går et mandatendring for Norges Bank, noe som ble avvist av statsminister Jonas Gahr Støre (AP).

Norges Bank satte opp renten for å kjøle ned økonomien. Målet er at prisene i selskapet ikke skal øke mer enn 2 % per år over tid.

LO argumenterte med at mye av prisøkningen i Norge kommer fra importerte varer og tjenester og at høyere renter i landet ikke hjelper, slik økonomer tror.

LO har i årevis advart om at høyere renter kan skape problemer for bedrifter, som ønsker å innvilge flere feriedager i neste omgang.

Og i juni, da sentralbanksjefen foreslo en økning i pengespillratene, var tonen svært krass fra LO-lederen.

– Det er uforståelig at sentralbanksjefen fortsetter sin aggressive jakt på renten. Dette vil gjøre ting verre for bedrifter og folk, sa Følsvik den gang.

– Vi kan ikke akseptere at Norges Bank nok en gang bruker økningen i arbeidsledigheten som et virkemiddel i den økonomiske politikken.

Kennard Benson

"Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *