SD sier nei til å senke permitteringer for hele mandatet – Jobben

På kontoret sitt, side om side med Arbeidsmarkedsutvalget, hadde president Magnus Persson med seg noen personlige ting: et Färjestad-skjerf, et fleeceteppe med svensk flagg og en kosegris.

Bunn A vil forbli på det høyeste pandeminivået. Dette ble annonsert da Sveriges moderater, Kristdemokrater, liberale og demokrater presenterte Tidö-avtalen, grunnlaget for regjeringssamarbeidet, i fjor høst.

Men hvor lenge? Det er et spørsmål om budsjett som avgjøres fra år til år. Spørsmålet er derfor om nivået vil holde seg i 2024 og hvordan det vil være for resten av mandatet. Tre partier av fire er faktisk imot økningen. Bare Sverigedemokraterna ville ha det.

– Nivået på trygdekassen er ikke omsettelig for oss, sier Magnus Persson.

Han er arbeidsmarkedspolitisk talsmann i Sverigedemokraterna og ble også leder av Riksdagens arbeidsmarkedsutvalg i fjor høst.

Er trygdekassen et problem som kan undergrave regjeringssamarbeidet?

– Det ville vært et spørsmål, sier han, men legger til:

– Men hvis samarbeidet ryker, tror jeg ikke Sverigedemokraterna er årsaken.

«Det er store meningsforskjeller»

Hans vurdering er at samarbeidet vil vare, men legger til at det er «store meningsforskjeller». Spesielt blant Sverigedemokraterna og de liberale.

– Det er ingen hemmelighet at de som blir sett, hørt og trives best er de liberale. De har tross alt flere problemer med dette partnerskapet.

Tidö-avtalen er trykt på Magnus Perssons skrivebord på hans nye kontor, sammen med Arbeidsmarkedsutvalget.

Opptre med verdighet. Snakk med respekt om andre. En god samarbeidsstemning. Det er retningslinjene for Tidö-avtalen, hvordan de fire partene skal oppføre seg mot hverandre.

Spørsmålet er om det er mulig å forhandle om den bitre tonen og ideologiske skillet mellom en svensk liberal og en svensk demokrat?

Magnus Persson har fulgt arbeidsmarkedsminister Johan Pehrson (V) sin arbeidsrunde langveisfra de siste ukene. Den har praoat. Først som pizzamaker, så som bussjåfør.

– Han er på tur og lærer å jobbe. Jeg har vært bygningsarbeider i 26 år, så det trenger jeg ikke, men det er bra at jeg begynner der likevel, sier Magnus Persson.

– Hvis han kunne vært med meg ut og bygget noen stillaser, hadde han sovet ganske godt om kvelden.

Magnus Persson arbeidsmarkedspolitisk talsperson for SD, leder av arbeidsmarkedskomiteen i Riksdagen og medlem av Riksdagen siden 2014. Han sitter også i kommunestyret i hjemkommunen Bromölla.

Ingen jobber i Tidö-avtalen

De har bare møtt hverandre én gang siden avtalen med Tidö, Johan Pehrson og Magnus Persson ble inngått. Forhandlinger mellom partene foregår i regjeringskontoret.

Tidös avtale i seg selv er veldig tom i arbeidsmarkedsspørsmål. Jeg er ute av avtalen, sier Magnus Persson og ringer inn:

– Og det er kanskje en grunn til at de gjør det.

Hva mener du?
– Det er ingen hemmelighet at det er mange av problemstillingene vi er ganske fjernt. Vi kan ta a-kassen som eksempel. Det var veldig tøffe forhandlinger.

«S svikter sine velgere»

Rommet i Riksdagen ved siden av Magnus Persson tilhører visepresidenten i arbeidsmarkedskommisjonen, sosialdemokraten Teresa Carvalho. Når det gjelder å jobbe i utvalg har de et godt samarbeid.

– Problemet med Socialdemokraterna er at de nekter å samarbeide med Sverigedemokraterna. De har konsekvent stemt nei i åtte år til sine egne forslag da vi presenterte dem.

Et slikt forslag er utvidelse av foreldelsesfristen for brudd på arbeidsplassen. Ifølge SD-politikeren er det et godt første skritt for å oppklare flere lovbrudd.

– Sosialdemokratene gikk til valg på det. Men når forslaget er på bordet, så stemmer S nei. Hvis du mener å ta avstand fra Sverigedemokraterna er viktigere enn å få frem politikken din, så mener jeg at du svikter dine velgere, sier Magnus Persson.

Moderaterna har tidligere vært positive til utvidet foreldelsesfrist. Kristdemokratene og de liberale har ikke uttalt seg, presiserer han.

Men hvorfor presset han ikke saken hardere selv? Han svarer at hans forslag om saken snart vil bli fremmet i komiteen.

– Da får vi en sjanse til å ta pulsen deres.

Magnus Persson jobbet som stillasbygger i Bromölla i 26 år før han gikk inn i politikken. Han mener arbeidsmarkedsminister Johan Pehrson bør følge ham for å bygge stillaser: «Så han ville sove ganske godt om kvelden».

Den står bak partilinjen

«Sosialarbeidere som sosialarbeidere, barnehageansatte eller bibliotekarer bør ikke delta i regjeringen og SD-agendaen for oppsigelse og splittelse.» Slik skrev Marie Brynolfsson, den venstreorienterte kommunalråden i Gøteborg med ansvar for personalspørsmål, i Arbetet Debatt i februar i år.

Det er skarpe formuleringer i Tidö-avtalen om at tjenestemenn skal melde fra om personer de kommer i kontakt med som ikke har oppholdstillatelse i Sverige.

Uten papirer, sier noen. Magnus Persson påpeker at dette ikke er hans ansvarsområde, men at han står bak partilinjen.

Ville du anmeldt en person selv?
– Hvis saken din er behandlet i Sverige og du ikke har fått midlertidig eller permanent oppholdstillatelse, må du forlate landet. Dette er loven. Så ja, selvfølgelig ville jeg anmeldt personen.

«Stille av LO-forbund»

En sak som Sverigedemokraterna har en profilert tilnærming til, er sikkerhetsoffiserens rolle. De ønsker blant annet at regionale verneombud erstattes av uavhengige arbeidsmiljøkonsulenter. Partiet mener koblingen mellom sosialdemokratene og forbundet, som utnevner vergemål, er for sterk.

Magnus Persson mener han ble sagt opp fra stillingen som sikkerhetsvakt fordi han var en aktiv SD-politiker.

Men verneombudets rolle er ikke nevnt i Tidö-avtalen. Regjeringen og SD er rett og slett ikke enige om blant annet hvilke arbeidsplasser regionale verneombud, eller dermed arbeidsmiljørådgivere, skal få komme inn på.

Verken SD er enig med verken S eller fagforeningene i saken. Men Magnus Persson mener Sverigedemokraterna og forbundene har til dels samme mål: at de skal slippes inn i flere jobber.

– Jeg henvendte meg til fagforeningene, men de tar det ikke, i hvert fall ikke LO-forbundene.

Hvem snakket du med?
– Akademikerne. Ingeniørene ville også møte oss, men det er taushet fra LO-fagforeningene.

I fjor høst snakket både LO-president Susanna Gideonsson og Byggnadspresident Johan Lindholm om viktigheten av å snakke med alle partier, også SD. Det var nye toner.

– De sa det. Men det var veldig, veldig stille. Men døren min er alltid åpen.

Mange av våre lesere er sikkerhetsoffiserer. Vil deres daglige liv og rolle endres i løpet av mandatet?
– Jeg kan ikke svare akkurat nå. Dette er et budsjettspørsmål og er ikke inkludert i dette budsjettet. Og jeg vet ikke hvordan det blir i nærmeste fremtid. Så for øyeblikket ser jeg ingen endringer angående beskyttelsesmidlene.

Men hva vil velgere generelt legge merke til når Tidös avtale er tom i ansettelsesspørsmål?
– Mange ting vil sikkert skje. Vi har ikke sittet så lenge og det tar tid å løse noen problemer. Det er nå mange skattespørsmål og strøm- og energispørsmål som trenger nøye oppmerksomhet. Dette er svært viktige spørsmål for bedrifter og ansatte.

Inne på Magnus Perssons kontor ligger det en lapp teipet til skapdøren med overskriften: «Skans er ikke som de andre».

Bekymret for arbeidsledighet

Det viktigste sysselsettingsspørsmålet akkurat nå er å bøte på arbeidsledigheten, sier Magnus Persson.

– Det må skje noe der veldig raskt, for jo lenger de er arbeidsledige, jo mer langtidsledige blir de, noe som er et langtidsproblem.

Og samtidig er det nesten ingen arbeidsforhold i Tidö-avtalen.
– Det er andre ting som bremser arbeidsledigheten. Du må kanskje se på lavere arbeidsgiveravgift. Hva bør vi gjøre for å få bedriftene til å ansette flere?

«Enkle jobber finnes ikke»

For å hjelpe de som har vært arbeidsledige lenge med å finne en jobb, handler det om å trene på styrken i mangelen og kreve den enkelte.

– Da jeg vokste opp kunne man gå ned til lokal industri hvis man ikke ville studere videre. Det var alltid jobber i Bromölla. Men den tiden er forbi, lette jobber finnes ikke.

Derfor er han også kritisk til at for eksempel pleieassistenter som ønsker å immigrere til Sverige, fritas fra det høyere lønnskravet som Tidös parter nå utreder. Det var unntakene som først stoppet forhandlingene mellom de samarbeidende partene. Det er allerede arbeidsledige i dette landet som kan utdannes til de jobbene, mener han.

– Så lenge vi har en enorm langtidsledighet som florerer, tror jeg vi har folk i Sverige som vi kan lære opp. Vi trenger ingen arbeidsinnvandring når det kommer til disse jobbene. Absolutt ikke.

Kennard Benson

"Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *