25. oktober 2022 • 3 Min
En politisk debatt blusset opp i Kalmar i forkant av en planlagt romanse med dragartistene Lady Busty og Miss Shameless. «Du bør ikke ha materiale som er støtende og utfordrende for to til syv åringer.»
Et svenskdemokratisk rådsmedlem i Kalmar ønsker å forby en historie som skal holdes på biblioteket i slutten av november. Det er den samme forestillingen som skulle holdes i Olofströms bibliotek denne helgen, men som måtte holdes digitalt etter truslene.
Det er Drag Queen Story Hour, som ble født i USA i 2015 og som for øvrig opptrer mye på Malmö stadsbibliotek og Malmfestivalen, som kommer til Kalmar bybibliotek 26. november. Det har allerede vært en sterk felles diskusjon om Lady Busty og Miss Shameless, blant annet i bystyret hvor saken ble behandlet av Socialdemokraternas Maia Dahlberg, leder av kultur- og fritidskomiteen, og Sverigedemokraterna Jonathan Sager.
Jonathan Sager, som er SD-er i bystyret, kalte historietimen ekkel og vil ha den avlyst. I et intervju med QX magasin hun sier blant annet at normkritikk, normkreativitet og seksuelle legninger ikke bør ramme så små barn. «Du må hoppe i sølepytter og leke med pinner. Ikke tenk på seksuell legning og normkritikk.» Han forklarer også at et forbud vil være utformet som en uttalelse:
– Rådet vil da ta stilling til at man ikke skal ha støtende og utfordrende materiale for barn i alderen to til syv år. Det ville stoppe kommunen fra å finansiere slike arrangementer.
Kalmar styres av en koalisjon bestående av SV, Senterpartiet og Venstre. Bibliotekdirektør Caroline Arvill rapporterer til Maia Dahlberg (S) og som har møtt politisk kritikk i bystyret. Maia Dahlberg ønsker ikke at arrangementet avlyses og sa under styremøtet blant annet at «Sverigedemokraterna vil åpenbart forby folk å tenke og føle hva de vil, og det finnes ord for det, og demokrati er ikke et slikt ord».
Hva tenker du om det som skjedde med Olofström?
– Jeg tror alle gjør sin egen vurdering av sikkerhetssituasjonen. Dette skal vi selvfølgelig også gjøre, vi skal følge opp sikkerhetssituasjonen med sikkerhetsvakten i kommunen vår, sier Caroline Arvill.
Hvorfor er det viktig at en slik ordning finner sted på biblioteket?
– Vi jobber med en politisk bestemt visjon og verdigrunnlag og understreker begge viktigheten av alle like verd. Så det vi gjør er å jobbe med målene som er satt for oss. Det er en handlingsplan for LHBTQI i kommunen, den ble vedtatt i 2015. Så den følger vi. Og du ønsker å være en åpen og inkluderende kommune med plass til alle. Historiestund handler om at vi alle er forskjellige og at vi alle har rett til å være forskjellige. Det handler om empati og forståelse, sier Caroline Arvill.
Hva synes du om at en biblioteksavtale blir politisk?
– Jeg synes Maia Dahlberg uttrykte det veldig godt. Vi tjenestemenn gjennomfører ved hjelp av ulike aktiviteter det politikerne har bestemt.
«Amatøranalytiker. Twitter-fanatiker. Sertifisert skribent. Reisefan. Subtilt sjarmerende internettinteressert.»