Regjeringen forvandler private AF-tilbydere

Regjeringen øker presset på den svenske offentlige arbeidsformidlingen for å få slutt på langtidsledigheten. Samtidig er betydningen av private aktører klart undervurdert.

— Det er helt feil vei, sier Martin Ådahl.

«Arbeidsmarkedet er sterkt, det er 157 000 ledige stillinger å søke på i den svenske Arbetsförmedlingen, bedrifter ønsker å ansette, oppsigelsesratene er lave og for de som flytter nordover er mulighetene enda bedre. . Dette var budskapet som arbeidsminister Eva Nordmark (S) formidlet på en pressekonferanse.

De totalt 369.800 personene registrert som arbeidsledige tilsvarer nivåene før pandemien, påpeker han. Men nesten halvparten er langtidsledige og mer enn hver fjerde person har vært arbeidsledig i mer enn to år.

Nå presser regjeringen på for at den svenske arbeidsformidlingen (AF) skal bli flinkere til å forstyrre problematisk utvikling. Det fremgår av den nye instruksen til myndigheten, det såkalte forliksbrevet.

— Dette er vår største utfordring i fremtiden, sier arbeidsminister Eva Nordmark (S) om langtidsledighet.

Samtidig gir regjeringen AF en lekse i arbeidet med å etablere seg over hele landet. I følge forskriftsbokstaven skal oppmøtet øke sammenlignet med situasjonen ved utgangen av 2021.

Samtidig det er ikke så viktig å investere i private aktører. Private matchingtjenester vil øke, men er litt lengre på en «betydelig» økning (se boks).

«Den svenske offentlige arbeidsformidlingen vil fortsatt være en stor og viktig myndighet», sier arbeidsminister Eva Nordmark, som avviser at AF-reformen stoppes.

At det lille ordet «essensielt» er fjernet, skyldes at det nå trengs flere målinger, ifølge Eva Nordmark.
– Det betyr ingen endring i måten vi budsjetterte på, sier han.

Senterets økonomisk-politiske talsmann Martin Ådahl tolker de nye politiske signalene som regjeringens forsøk på å «spare» ekstratjenester og introduksjonskurs.

«Det er feil vei», skriver han i en tekstmelding.

Hva er regjeringens ansvar for å sikre at langtidsledigheten ikke forstyrres i et så sterkt arbeidsmarked?

– Jeg er ekstremt stolt over det regjeringen har gjort det siste året. Det vi har gjort i form av krisehåndtering har reddet tusenvis av arbeidsplasser, sier Eva Nordmark.

— Jeg ser at jobbene vi planlegger vil være svært viktige for langtidsledige og nyankomne, fortsetter han.


Lance Hawkins

"Henivne sosiale medier-nerd. Matelsker. Ond kommunikator. Ivrig ølspesialist. Hardcore bacon-banebryter. Faller mye ned."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.