Regjering med svak støtte truer veksten

– I dag møter jeg ingen spørsmål fra utenlandske investorer om de skal tørre å eie svenske statsobligasjoner, eiendeler eller svenske kroner. De synes det går ganske bra for Sverige, rett og slett, sier Robert Bergqvist som er seniorøkonom i SEB.

Den oppsummerer det såkalte markedssynet til Sverige i dag. Den politiske turbulensen gikk over med et gjesp. Annerledes var det tidligere da Sverige hadde store bekymringer for statsbudsjettunderskudd og høy gjeld. Da ville sikkert en regjeringskrise rammet aksjemarkedet, for eksempel.

«Vil se mer politikk på kort sikt»

Men det ligger en langsiktig fare bak markedets store ro, ifølge Robert Bergqvist.

– En svak innenrikspolitisk situasjon i Sverige gjør at vi vil se en kortsiktig økonomisk politikk. Dette reduserer antallet langsiktige beslutninger, noe som gjør det vanskeligere for bedrifter og enkeltpersoner å ta langsiktige beslutninger. Usikkerhet koster. Selv om vi ikke trenger å betale en pris for denne kortsiktige innenrikspolitiske usikkerheten, tror jeg det er en langsiktig pris i form av lavere vekst, sier Robert Bergqvist.

En regjering med svak støtte til Riksdagen er tvunget til å bruke mer energi på å styre et budsjett i Riksdagen og i mindre grad engasjere seg i store langsiktige avtaler. Det kan handle om grønne investeringer, investeringer i utdanning for eksempel. Men det kan også handle om å bygge stabile spilleregler, som å prøve å presse gjennom en ny skattereform, resonnerer han:

– Vi ville trengt en omfattende skattereform, men der tror jeg det blir vanskeligere å gjøre en med dagens usikre politiske situasjon.

Kennard Benson

"Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.