Regeringen ger bidrag till hushåll med höga elräkningar

Regjeringen presenteres en ny aksjon på energiområdet, rettet til husholdningen som har de høyeste beregningene.

Man avsätter drygt 6 milliarder i støtte for å kompensere for hushållet som drabbats hårdast, totalt 1,8 miljoner hushåll.

– Vi trenger å gjøre tiltak på kort sikt for dem med høy regning, sier energiminister Khashayar Farmanbar.

Läget på energimarknaden präglas av av de höga prisökningarna på fossila bränslen som naturgas. Det har drivit opp prisene på el, i henhold til ministrarna.

– Det sätter svenske konsumenterna i ett vanskelig läge. Det er ikke okej at det blir så for at Europa har et holdbart avhengig av fossil energi, sier Khashayar Farmanbar.

Kompensasjonen blir opp til 2 000 kronor i måneden for tre måneder i desember-februari, sammenlagt 6 000 kronor, i henhold til Farmanbar. Kompensasjonen baserer seg på stor energiforbruk for hver måned, hvor det høyeste nivået er hushåll som bruker over 2000 kWh per måned.

Kompensationen ska skötas genom elnätsbolagen.

– Vi får återkomma till en nærmere beskrivelse av de tekniske løsningerna.

– Den här typen av justering av hushållens ekonomi er intet vanlig, og det skal ikke være det.

Ifølge finansminister Mikael Damberg har mange land i Europa gjennomfører lignende tiltak. Nu gör Sverige det. Han kaller det for en unntakstiltak.

Damberg får spørsmål om regjeringen agerar etter moderaternas forslag, men menar at moderaternas idé inte var gjennomført.

– Vi har tittat noga på hva andre har gjort och på moderaternas idé, men kommet fram til det inte var utført. De hadde en idé om å synka elsketten retroaktivt. Vi har funnet et forslag som er utført, sier Mikael Damberg.

Ifølge energiministeren vil det være et par måneder innen man har løsningen på plass.

Ifølge finansministeren kommer alle som vil eller småhus som er eluppvärmda at få kompensasjon. Bidraget kommer å betale uten at man trenger ansøka om det.

Daniel Liljeberg, samfunnspolitisk chef på intresseföreningen Villaägarna, drar paralleller til situasjoner i Norge og de tiltak som vidtagits i grannlandet.

– Vi er tacksamma men det er inte så imponerende i sammenligning med hva Norge gjør, sier han till TT.

Liljeberg lyfter att man fra norsk side allerede i desember presenterte et milliardpakke som deretter har bygget ut gjeldende større prosentuell kompensasjon.

– Det gjør at pakken snarare koster nærmere åtta milliarder og det for et land som er tørr halvdel så stort som Sverige, sier han.

Det svenska forslaget kan enligt Liljeberg ses som halvfärdigt.

– Jeg hadde forventet meg når vi ikke skulle høre noe i desember at vi skulle alle detaljer være på plass. Sedan reagerar jeg kraftig på at energiministern sier at hushållen har vært passiv når det gjelder energieffektivisering. Det har jobbats i 10–20 år for at energieffektivisera huset. Det låter på ministern som inget gjort og det er inte verkligheten.

Les ons:

Dan Lucas: Stödet kommer om ett par måneder så elgunderna må ligge ute med penger

LO-ekonom varnar for lønning

Elprischocken pressar svenskarnas köpkraft

Hans regning for desember: nesten 11 000 kroner

Andrea Gutierrez

"Tilsatt for anfall av apati. Reiseelsker. TV-spesialist. Frilansskribent. Webaholic."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.