Raseri mot foreslått 69-timers arbeidsuke – Il Lavoro

Arbetet Global – utenlandske fagforeningsnyheter fra hele verden

Arbeidsgivere ønsket å kunne planlegge mer overtid, og den sørkoreanske regjeringen lyttet. Forslaget som ble presentert i forrige uke vil øke den tillatte arbeidsuken fra dagens 52 til 69 timer.

Men initiativet gikk umiddelbart på patrulje.

«Menneskekroppen er ikke en maskin», tordnet fagforeningen FKTU Nyhetsbyrået Yonhap fryktet alvorlige konsekvenser for ansattes helse.

Tvunget til å velge mellom barn og jobb

Forslaget har også trukket til seg reaksjoner fra foreldregrupper. Politiska mammororganisasjonen advarte om at aleneforeldre ville bli tvunget til å slutte.

«Barn spiser til fastsatte tider og går på skolen til fastsatte tider, så barneoppdragelse er aldri fleksibel,» sa talskvinne Jang Ha-na avisen Hankyoreh.

Tolv arbeidsuker lengre enn i Sverige

Sørkoreanere jobber allerede i gjennomsnitt 1.915 timer i året, ifølge Den siste OECD-statistikken. Det er nesten tolv uker på 40 timer mer enn det svenske gjennomsnittet.

Landets yngre generasjoner slo alarm om at 69-timersukene ville tvinge dem til å velge: jobbe eller stifte familie.

Det argumentet ser ut til å ha feilet. Det fødes allerede rekordmange babyer i Sør-Korea, og befolkningsveksten står høyt på den politiske ønskeliste.

Du vil beskytte MZ-generasjonen

Nå har president Yoon Suk-yeols bestilt en gjennomgang av 69-timersuken.

– Kjernen i president Yoon Suk-yeols arbeidsmarkedspolitikk er å beskytte rettighetene og interessene til vanskeligstilte arbeidere, som MZ-generasjonen, sa pressesekretæren hans ifølge Korea Herald.

Generasjon MZ er et konsept i sørkoreansk politikk og refererer til tusenårsgenerasjonen og generasjonen Z, det vil si personer født mellom 1981 og 2012.

Sør-Korea

Ledet av statsstøttede industrigiganter som Samsung og Hyundai, gikk Sør-Korea fra en fattig landbruksnasjon til et av Asias rikeste land på bare noen få generasjoner.

Politisk har landets moderne historie vært preget av uro. I kjølvannet av Korea-krigen tok General Park Chung-Hee makten i et kupp og styrte til hans død i 1979.

I 1986 eksploderte landets arbeidsmarked og tusenvis av ville streiker brøt ut. Statens svar var hardt og voldelige sammenstøt mellom fagforeningsaktivister og politiet var hyppige. Samtidig fant det sted massive demonstrasjoner for demokratisering, hvor også fagforeningene deltok. I 1987 ble det holdt stortingsvalg.

Landets fagforeninger er fortsatt imot det. Seniorrepresentanter for Samsung ble dømt for å ha brukt ulovlige midler for å forsøke å stoppe fagforeningsorganisasjonen, samt bestikke myndighetspersoner.

Kilder: UI/Landguiden, Union to union, Arbetet Global

Kennard Benson

"Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *