Putins hjelper i nød: Schwesigs løgner og bedrag

Mecklenburg-Vorpommerns statsminister presenterer seg selv som en raffinert forståelse av Putin. Det har det all grunn til å være. Schwesig ville ha Nord Stream 2 mot all tvil. Hun har nå blitt avslørt som forteller.

Befolkningen liker det når politikere uttaler seg og innrømmer feil. Sosialdemokraten Manuela Schwesig prøver seg på denne disiplinen: Som Putins tidligere assistent har hun all grunn til å gjøre det. Statsministeren i Mecklenburg-Vorpommern sa nylig: «Med dagens kunnskap var det en feil å holde fast ved Nord Stream 2 og opprette Foundation for Climate and Environment. Jeg gjorde også en feil.»

For å få alle til å forstå at også hun til syvende og sist bare var en juks, la Schwesig til, med henvisning til Moskva-diktatoren Vladimir Putin: «Åpenbart lurte hun alle». Alle? For en absurd påstand om at Schwesig – i likhet med sin partivenn Gerhard Schröder, en ivrig tilhenger av byggingen av Nord Stream 2 – skulle sette seg fast i halsen. Det var hun som ignorerte enhver henvisning til farene ved rørledningen; det var hun som ikke brydde seg om at hennes Putin-gassmani kunne ramme Ukraina hardt.

Den ødeleggende dommen fra en studie fra det tyske instituttet for økonomisk forskning (DIW) i Berlin på Nord Stream 2 spilte ingen rolle for Schwesig. Denne var tilgjengelig allerede sommeren 2018. Forskerne klassifiserte den russiske gassruten til Vesten som «unødvendig med tanke på energiforbruk, skadelig for miljøet og økonomisk ulønnsom» og spådde «store tap opptil milliarder av euro». DIW motsa Schwesigs påstand om at rørledningen var uunnværlig for sikkerheten til Tysklands energiforsyning. Instituttet sa: «ikke nødvendig».

Men Schwesig brydde seg ikke om noe av dette. For å forstå omfanget av hans falske argumenter, forsikringer og feil vurderinger, er det nødvendig å lese de gamle intervjuene hans. I september 2020 ba han «Spiegel» om at det russiske rettsvesenet skulle «undersøke på en sammenhengende og gjennomsiktig måte» av forgiftningen av Alexei Navalnyj. «Men vi kan ikke forutse resultatet» og beordrer stans av arbeidene på ruten. «Vi trenger gassrørledningen for energiforsyning i Tyskland.» Dermed bekreftet Schwesig de russiske etterforskernes objektivitet og seriøse besluttsomhet for å avklare det som allerede var absurd før krigen.

Climate Foundation kan «hjelpe med å bygge rørledningen»

SPD-politikeren gikk enda lenger og grunnla tidlig i 2021 en statlig stiftelse for å omgå amerikanske sanksjoner, som burde være dedikert til klimabeskyttelse som kamuflasje. Amerika har truet alle tyske selskaper involvert i byggingen av Nord Stream 2 med bøter. Kanskje ikke hyggelig, men i samsvar med Putin. «Vi går ikke utenom noe,» sa Schwesig i midten av januar 2021 i et intervju med det tyske redaksjonsnettverket, for så å si noen setninger senere: Stiftelsen «kan hjelpe til med å bygge rørledningen hvis det blir nødvendig på grunn av amerikanske sanksjoner.»

Schwesig forsterket harme mot USA og hevdet gjentatte ganger at amerikanerne kun var interessert i å selge sin egen fracking-gass, noe som var «opprørende». Dette ble godt mottatt av Putins sympatiske med en anti-amerikansk tankegang. Premieren sa ikke et ord til ekspertene på mafia-innspillene til det russiske statsselskapet Gazprom, som hadde en sterk lobbyist i SPD og i Tyskland i Gerhard Schröder. Hun brydde seg ikke om at Gazprom stilte 20 millioner euro til rådighet for stiftelsen. Det gikk ikke opp for henne at dette var i nærheten av korrupsjon, eller hun avviste det.

Schwesig har konsekvent beskrevet russisk gass som en «broteknologi» som er presserende nødvendig for en vellykket energiomstilling. Han brukte dette falske argumentet for å rettferdiggjøre grunnlaget. Absolutt ingenting har endret seg i fakta angående overgangen til alternative energier. Nå, etter Putins angrepskrig, spiller ikke temaet lenger noen rolle, selv om tilgangen på strøm og varme begynner å bli trang. Nå ønsker han å oppløse stiftelsen umiddelbart og få den til å sjekke om det er juridisk mulig «å bruke millionene donert av Gazprom til humanitære formål». Det høres edelt ut, men det er ren kynisme.

Den fullstendige sannheten er triviell

Den fullstendige sannheten er triviell. I 2021 var det valg i Mecklenburg-Vorpommern, så Schwesig ønsket ikke å sette prosjektet som lovet arbeidsplasser i fare. Og selvfølgelig visste han at han kunne bruke det til å fremmedgjøre AfD og venstreorienterte velgere. Etter valget bestemte statsministeren seg mot den tidligere partneren til CDU-koalisjonen og for Venstrepartiet. Politisk nærhet, spesielt når det gjelder forståelse for Putin, var langt større enn Kristdemokratenes. Det som hører sammen har vokst sammen.

I 2020 spurte «Spiegel» også Schwesig om Gregor Gysis vågale tese om at attentatforsøket på Kreml-kritikeren Alexei Navalny kunne ha blitt utført av motstandere av Nord Stream 2. Schwesig fant det «upassende å bruke forgiftning. av Navalnyj for å stille spørsmål ved rørledningen». «. Videre var han ikke redd for at en tidligere Stasi-ansatt hadde tiltrådt lederstillingen i Nord Stream 2.

Schwesigs demokratioppfatning passer åpenbart til venstresiden snarere enn den vesttyskske stilen SPD. Som rapportert av «Welt am Sonntag», ba en Gazprom-representant delstatsregjeringen om å være «passiv og lytte» under en bakgrunnsdiskusjon med journalister og til og med «ta opp og registrere» uttalelsene. Det er ikke kjent om Schwerin oppfylte forespørselen eller avslo den. Senest måtte Schwesig trekke i tauet. Men det gjør hun ikke.

Før stiftelsen ble dannet, mottok regjeringssjefen og medlemmer av hans kabinett åpenbart instruksjoner fra rørledningsoperatører om hvordan de skulle posisjonere seg mot «kompromissløs amerikansk oppførsel». Tallrike intervjuer med Schwesig gjør det mulig å konkludere med at han fulgte PR-instruksjonene. I tillegg fortalte en leder av Nord Stream 2 – et datterselskap av Gazprom med base i det sveitsiske skatteparadiset Zug – delstatsregjeringen under «Kun intern bruk – stiftelsens natur» triks som amerikanske sanksjoner bør omgås med.

Den falske grunnanklagen «holder ikke mål», forklarte Schwesig til RND i midten av januar 2021. «Fordi vi har gjort alt veldig gjennomsiktig», vedtok parlamentet «med et veldig stort flertall». Visste delstatsparlamentet at statskansleriet var en utpost til Gazprom og Kreml? Neppe sannsynlig.

Den gangen sa Schwesig: «Hvis rørledningen kom fra Skandinavia i stedet for Russland, ville det vært langt mindre kritikk». Man kan bare håpe for sosialdemokraten at hun nå forstår hvorfor det hadde vært riktig å behandle Norge eller Sverige annerledes enn Russland – og at hun er delvis ansvarlig for at den ukrainske regjeringen er sint på Tyskland.

Kennard Benson

"Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *