De viktigste tematiske kategoriene i Portathon 2021 i år var logistikk, energi, bærekraftig miljø og cybersikkerhet. Hakaton ble utfordret av Klaipeda State Seaport Authority, Bega-selskapet, som tilhører det litauiske maritime klyngesamfunnet, de litauiske væpnede styrker og partnere i internasjonale prosjekter.
Litauisk triumf
«De største transportrutene og logistikkrutene møtes i havnen, her samhandler ulike transportformer og teknologier. Med tanke på kompleksiteten til disse objektene og omfanget av prosessene som foregår i dem, er det ingen tvil om at her er det nok av rom for progressive ideer og et kvantesprang.
Større økonomisk og økologisk effektivitet, som blir en stadig viktigere guide for havner, kan bare oppnås gjennom innovasjon og utvikling av innovative løsninger», understreket transportminister Marius Skuodis som gratulerte «hackatonet».
Foto KMTP / Det internasjonale hackathonet «Portathon 2021» som ble holdt i Klaipėda Science and Technology Park og holdt i 9 andre land, fant sted i løpet av helgen.
Kommisjonen som evaluerte løsningene generert under Portathon 2021, sammensatt av representanter for vitenskapelige og næringslivsorganisasjoner, institusjoner som bidrar til utvikling av innovasjon og tjenestemenn, kåret løsningene presentert av 3 litauiske team som de sterkeste.
Teamet av spesialister fra AB Vakarų laivų gamykla WSY-gruppen av selskaper ble tildelt for tilpasningsløsningen til den virtuelle tvillingen på byggeplassen opprettet ved hjelp av 3D-skanningsteknologi i styringen av produksjonsprosessen.
Sistnevnte vil gjøre det mulig å gjennomføre komplekse og store prosjekter mye mer effektivt. Teamet estimerte at tilpasning av løsningen til virksomheten kunne spare rundt € 750 per dag, men fremhevet i det minste denne merverdien for kundene og muligheten for bedrifter til å styrke sin posisjon i et utfordrende konkurransemiljø.
Foto KMTP / Det internasjonale hackathonet «Portathon 2021» som ble holdt i Klaipėda Science and Technology Park og holdt i 9 andre land, fant sted i løpet av helgen.
Inne i skipene – nasjonale årsaker
Sjøforsvarets representanter, som for første gang ble partnere i hackathonet, var glade for at 6 lag hadde løst utfordringene denne organisasjonen presenterte. To av dem nådde toppen av vinnerne.
Det litauiske CyberUnit-teamet har blitt tildelt en teknologiløsning for ferdighetsplanlegging og opplæring av sjøpersonell.
VTDK Horizontas-teamet fulgte også suksessen, der studenter og forelesere fra Vilnius College of Technology and Design slo seg sammen. Utviklingen av krigsskipskonseptet initieres for tiden ved at Sjøforsvaret planlegger bygging av nye enklasses krigsskip og fremtidige designspesialister har ikke gått glipp av en unik mulighet til å bidra til denne prosessen ved å tilby en interiørløsning tilpasset skip fra litauisk krigføring.
Sjøforsvaret sysselsetter i dag tre forskjellige klasser krigsskip, hvorav de fleste ble designet og bygget for mer enn 30 år siden i Storbritannia, Norge og Danmark. Etter studentene ved Vilnius College of Technology and Design er de nye litauiske skipene moderne, tilbyr større komfort og representerer landets nasjonale identitet.
Elevenes presentasjon vektlegger ikke bare funksjonalitet, plassbesparende og lett transformerbare løsninger som hjelper det, men også integrerte visuelle elementer som gjengir tradisjonelle litauiske motiver sett i eldgamle stoffer, utskjæringer m.m. Integreringen av eik, rav og lin inne i skipene ville også minne soldatene om hjemmene deres.
Foto KMTP / Det internasjonale hackathonet «Portathon 2021» som ble holdt i Klaipėda Science and Technology Park og holdt i 9 andre land, fant sted i løpet av helgen.
Avfall – for produksjon av avansert materiale
Swatep & Storm-teamet, som ble premiert på Hackathon, ga svært uventet informasjon om mulig overvåking og håndtering av forurensning i havner.
Innovatørene har ikke bare tilbudt en løsning for intelligente autonome fly, men har også trukket oppmerksomheten mot muligheten for å lage et unikt materiale med utmerket absorberingsevne fra menneske- eller dyrehår og nylonavfall.
I følge innovatørene vil integrering av den i spesielle dronecontainere tillate havnen å samle inn søl effektivt.
Teamet bemerket at mange av de forurensningsreduksjonstiltakene som er på plass er utformet for å bekjempe store økologiske katastrofer, men det ville være fornuftig å søke andre innovative verktøy for små utslipp.
«Hvorfor håret? 1 kilo hår kan absorbere opptil 8 liter fete produkter. Håret er keratin, som ikke gir etter for stål. Foreløpig 90 prosent. denne typen avfall går til deponi, men det kan gjøres om til noe som vil være gunstig og ikke har noen bivirkninger på miljøet. Det innovative materialet vil være ekstremt lett, korrosjonsbestandig og billigere enn karbonfiber, så bruken kan dekke flere områder av havnen, sa Sweep & Storm-teamet i sin presentasjon.
Hvorfor håret? 1 kilo hår kan absorbere opptil 8 liter fete produkter. Håret er keratin, som ikke gir etter for stål.
Bred krets av eksperter
20 mentorer – eksperter fra forskjellige felt – fra Litauen og utlandet hjalp hackathon-deltakere med å oppnå seire.
Teamene ble assistert av representanter fra Klaipeda Port, Naval Forces, Klaipeda University, Lithuanian Higher Maritime School, Lithuanian Innovation Center, eksperter på digitaliseringsløsninger fra Schneider Electric Lithuania, Omega 365 Litauen, cloudyBoss, Visinator, DP World, Cargoes, Blekinge University of Technology , Ignitis Group, Open Circle Capital, Ontarget Ventures.
I år har fire internasjonale prosjekter – Secmar, Connect 2 Small Ports, Liquid Energy og Exoprodigi – hjulpet Klaipėda med å bære Portathon-flagget.
Vinnerne av Portathon, som allerede har klart å bli visittkortet for de teknologiske begivenhetene i Klaipėda, delte en premiepott på 4000 euro, hvor hovedgrunnleggeren var Klaipėda Port.
«Amatøranalytiker. Twitter-fanatiker. Sertifisert skribent. Reisefan. Subtilt sjarmerende internettinteressert.»