polsk orden. Den høyere helseforsikringspremien og fribeløpet vil ramme pensjonistene i lommen

To store løfter om skatteendringer inneholdt i den polske Lada er: å øke skattefribeløpet til 30.000. zloty og økningen i helsepremien på grunn av umuligheten av å trekke den fra forskuddsskatten. Det første forslaget er gunstig for skattyteren, det andre – ikke nødvendigvis.

Hva med rusbehandling?

I rekkefølge. For øyeblikket varierer skattefribeløpet for de fleste polakker fra 8 000 PLN (når det gjelder personer med en årlig inntekt på 8 000 PLN) til 3 091 PLN (i tilfellet med 13 000 PLN i inntekt per år), ettersom regjeringen innførte en synkende inntektssystem i 2016. Etter innføringen av den polske orden vil dette beløpet øke betydelig og vil utgjøre 30 000 PLN. zloty.

Det betyr at personer som mottar bruttopensjoner på inntil 2,5 tusen. PLN per år vil ikke betale skatt. Men som tvn24.pl-portalen påpeker, er ikke dette nødvendigvis gode nyheter for dem.

Se også: Blokkerer en politiker den polske orden? «Det viste seg at han ikke hadde lest noen hypoteser»

Det hele dreier seg om skattelettelser og såkalt ruslettelser, det vil si lettelser fra rehabilitering. I dette tilfellet kan skattyter trekke fra forskjellen mellom de faktiske utgiftene som påløper i en gitt måned og beløpet på 100 PLN.

– Hvis noen pådrar seg høye narkotikaregninger, kan det vise seg at de ikke har betalt skatten uansett, til tross for det relativt lave fribeløpet – sa Małgorzata Samborska, Grant Thorntons partner og skatterådgiver, sitert av tvn24.pl-portalen.

beWNFRKl

Som han påpeker kan en økning av fritaksbeløpet føre til at skattyter ikke trekker fradragene, fordi de rett og slett ikke har noe med det å gjøre.

– Så, som en bieffekt av den polske avtalen i den formen som presenteres i dag, ser jeg begrensningen i muligheten for å regulere skattelette. Når det ikke er skatt, er det ingenting å trekke fra. Men jeg utelukker ikke at andre korrigerende mekanismer vil bli innført på dette området, for eksempel ved å tillate fradrag fra bidraget til helseforsikring – sa Małgorzata Samborska.

Helseforsikringspremien vil gjøre vondt

Full helseforsikringspremie kan også skade eldre. I dag fungerer systemet slik at selv om helseforsikringspremien er 9 %, er den i praksis 7,75 %. vi betaler med forskuddsbetalt inntektsskatt. Av nettobeløpet til alderspensjonen betaler de eldre bare 1,25 prosent. bidragene.

beWNFRKm

Den polske orden vil imidlertid kaste dette systemet i søpla. Etter endringene skal skattebetalerne betale hele 9 %-satsen.

«Gazeta Wyborcza» advarer om at dette betyr en betydelig utgift for pensjonister. For mottakere av fordeler på PLN 2 5 tusen PLN, vil premien være PLN 225 per måned. Vi leser også på Wybcza.biz-portalen at pensjoner opptil 2,5 tusen. over 5 millioner eldre mottar PLN.

beWNFRKn

Det vil bli endringer når det gjelder de lavere ytelsene

«Wyborcza» har tidligere påpekt at de foreslåtte endringene i den polske Lada vil føre til tap av personer som mottar ytelser på mindre enn PLN 660 og at det er rundt 180 000 slike pensjonister i Polen. Utgiftene vil øke i deres tilfelle, men dekkes ikke med det høyere fribeløpet.

– En pensjonist, som har 660 zloty brutto, får i dag 651 zloty og 75 brutto. Etter endringene vil han motta 600 PLN og 0,60 PLN, fordi han må betale hele helseforsikringspremien, uten mulighet for fradrag. Gratisbeløp økt til 30 tusen. zloty vil ikke kompensere for dette tapet, fordi disse menneskene har for lav inntekt til å «konsumere den fullstendig» – sa «Wyborcza» Dr. Antoni Kolek, leder av Pensjonsinstituttet.

Dette problemet ble raskt reagert av Finansdepartementet. I et intervju med Fakt kunngjorde viseminister Piotr Patkowski at de fattigste pensjonistene ikke skal betale hele helseavgiften, men kun beløpet redusert til forskuddsskatten. Som følge av dette vil størrelsen på alderspensjonen forbli uendret for denne gruppen seniorer.

beWNFRKG

Danny Simonds

"Amatøranalytiker. Twitter-fanatiker. Sertifisert skribent. Reisefan. Subtilt sjarmerende internettinteressert."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.