«Politiet bør ha tilgang til skytjenester» – Nyheter (Ekot)

Selv om svensk politi beslaglegger datamaskinen til en antatt gjerningsperson, har etterforskere i hovedsak ikke tilgang til mistenktes kontoer på såkalte skytjenester, hvor for eksempel bilder, videoer, chatter eller e-postsamtaler kan lagres.

– Jeg forstår ikke. Jeg synes det er rart og en merkelig forskjell du gjør. Det skal ikke spille noen rolle hvor dataene er, sier Inger Marie Sunde, professor ved Politihøgskolen i Norge.

Skykontoinformasjon ofte lagret på servere andre steder, ikke lokalt på datamaskinen. Sverige har ikke en klar lovgivning som derfor tillater denne typen etterforskningstiltak. I Norge kan politiet imidlertid få tilgang til mistenktes skykontoer.

– I kriminelle miljøer kommuniserer man selvsagt digitalt, noe som er svært viktig bevis for politiet, sier Inger Marie Sunde.

Ekots anmeldelse viste også hvordan gjerningsmenn kan beholde bilder av nakne barn, også etter å ha blitt dømt, for eksempel ved å legge ut bildene til en skytjeneste.

En barriere som er lettet i Sverige for at politiet skal ha mulighet til å få tilgang til mistenktes skykontoer er at en stat ifølge folkeretten ikke kan utøve myndighet på en annen stats territorium, uten den andre statens godkjenning.

Hvis en skykonto er lagret i utlandet, kan det betraktes som et brudd på folkeretten å innhente bevis fra det andre landet. Men flere land har gitt en annen tolkning enn Sverige, og i Norge har saken også vært undersøkt av Høyesterett.

– De har kommet til at det ikke er folkerettslige hindringer for å gjøre dette. Så for meg virker den svenske praksisen fremmed. Jeg tror ikke det er noe i folkeretten som hindrer Sverige i å opptre som Norge, men det kommer an på nasjonale prioriteringer, av hva man vil, sier Henrik Horn, som var aktor i den norske saken.

innenriksminister Mikael Damberg han fortalte Ekot i går at regjeringen nå jobber med et lovforslag som vil gi politiet tilgang til en mistenkts skykontoer, men spørsmålet om hva man skal gjøre når skykontoer lagres i utlandet kan overlates til domstolene.

– Det er domstolene som bestemmer hvor grensene i Sverige går, ikke politikken, når det gjelder rettshåndhevelse.

Så vil regjeringen spesifisere hvordan de skal forholde seg til spørsmålet om serverne er i utlandet når en faktura som denne til slutt presenteres?

Vi får se, men hele utgangspunktet er at det skal tillate flere av disse beslagene også for servere i utlandet. Så det er juridisk ganske komplisert, og du må lande godt. Vi vil også jobbe for å få til et større internasjonalt samarbeid på dette området, sier Mikael Damberg.

Det vil ikke innenriksministeren gi oss beskjed når regningen kommer.

– Med tanke på offerets hensyn bør politiet få denne tilgangen, sier Inger Marie Sunde, professor ved Politihøgskolen i Norge.

FAKTA: Svensk lov for internettrelaterte etterforskningstiltak

Milo Pascall

"Lidenskapelig spiller. Venn av dyr overalt. Generell alkoholevangelist. Banebryter for sosiale medier. Zombie-nerd."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.