Polen. Presidenten la ned veto mot den kontroversielle medieloven

Polens president Andrzej Duda la mandag ned veto mot en kontroversiell medielov, der den høyrepopulistiske regjeringen ble anklaget for å sikte mot den uavhengige nyhetskanalen TVN24, kontrollert av amerikanske Discovery.

«Jeg legger ned veto mot det,» sa Duda i en TV-reklame mandag, som fulgte sterk kritikk fra USA og Europa.

USA og Russland i trådkorset

Teksten, vedtatt av det polske parlamentet 17. desember og ønsket av det populistiske partiet PiS (Lov og Rettferdighet) ved makten, var ment å hindre selskaper som ikke tilhører det europeiske økonomiske samarbeidsområdet (EØS, som inkluderer de 27 EU-statene, Island , Liechtenstein og Norge) for å eie flertallet av polske medieselskaper.

Dette for å tvinge det amerikanske konsernet Discovery til å selge sin eierandel i TVN, et av de største private TV-nettverkene i Polen. TVN24 er hans 24-timers nyhetskanal, ansett som kritisk til konservative ved makten.

Regjeringen har på sin side argumentert for at loven skal beskytte det polske medielandskapet mot potensielt fiendtlige aktører, som Russland.

Duda sa at han forble tro mot dette prinsippet, men loven skulle ikke undergrave eksisterende investeringer eller gå i strid med internasjonale avtaler.

«Folkene jeg snakket med er bekymret for denne situasjonen (…). Vi trenger ikke en ny konflikt, et nytt problem. Vi har allerede mange problemer, sa presidenten.

«Alvorlige risikoer for pluralisme»

Den polske presidenten har støtte fra det regjerende partiet PiS, men har hatt noen forskjeller med sine ledere tidligere.

Den amerikanske charge d’affaires i Warszawa, Bix Aliu, hadde bedt den polske presidenten om å blokkere medieloven, og påpekte at Washington var «ekstremt skuffet».

En talsmann for EU-kommisjonen understreket at denne loven utgjør «alvorlige risikoer for friheten og pluralismen til mediene i Polen».

Tusenvis av mennesker demonstrerte 19. desember og viftet med EU-flagg.
PiS kontrollerer allerede offentlig TV-TVP, som har blitt en stor ressurs for den populistiske regjeringen, og det meste av den regionale pressen. Polen og EU har vært i en fastlåst tilstand i flere år, og Brussel startet i forrige uke overtredelsessak etter kjennelser som utfordrer EU-retten i Polen.

Lance Hawkins

"Henivne sosiale medier-nerd. Matelsker. Ond kommunikator. Ivrig ølspesialist. Hardcore bacon-banebryter. Faller mye ned."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.