Oslo stenger: «Vi drar på et usikkert tidspunkt for å møtes»

Totalt er det en rekke ulike tiltak som skal begrense spredningen av det muterte viruset. Blant annet skal alle overflødige butikker stenges, samlinger både innendørs og utendørs vil bli forbudt, og sports- og fritidsaktiviteter innstilles.

Vinmonopolet, det norske systemselskapet, stenger også.

Forskriften trer i kraft allerede klokken 12 på lørdag og gjelder frem til 31. januar.

«En usikker tid å møte»

Ifølge regjeringen er dette de tøffeste restriksjonene som er innført siden mars – i enkelte områder vil det være de tøffeste tiltakene så langt.

– Mange føler at vi går på et usikkert tidspunkt for å møtes, men vi må gjøre det vi kan for å stoppe epidemien, sier Høie.

Regjeringens kunngjøring kommer etter et lokalt utbrudd av den britiske virusmutasjonen i Nordre Follo kommune, som ligger ved Oslo. Minst to personer, begge over 90 år, skal ha omkommet som følge av den nye spredningen av infeksjonen. Kommunen ble stengt fredag.

Områdene som nå har samme restriksjoner som Nordre Follo er: Oslo, Enebakk, Ås, Vestby, Nesodden, Indre Østfold, Moss, Frogn og Våler. Innbyggere i disse kommunene frarådes å reise til andre steder i Norge, heller ikke til naboregionen.

– Jeg ber innbyggerne ikke reise til andre kommuner for å bruke de tingene som er stengt i deres kommune, sier Høie.

Ytterligere tiltak kan følge

Også arbeidsplasser og skoler blir berørt av de nye tiltakene. Alle som kan jobbe hjemmefra bør gjøre det, og kommunale smittevernbedrifter har nå mulighet til å legge ned barnehager og barneskoler. Videregående skoler kan innføre digital undervisning ved behov, og det vil være digital undervisning for alle studenter ved høyskoler og universiteter.

Regjeringen kan ikke svare på hvor utbredt spredningen av mutasjonen er, og ytterligere restriksjoner kan bli lagt til.

– Sammen har vi klart å beseire smitten flere ganger og sammen kan vi klare det igjen, sier Bent Høie.

Her kan du se SVTs sending med pressekonferansen i sin helhet!

Danny Simonds

"Amatøranalytiker. Twitter-fanatiker. Sertifisert skribent. Reisefan. Subtilt sjarmerende internettinteressert."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.