Oppskrift: Surkl får deg til å føle deg bra » Norra Halland

Av Ronny Karlsson

Surkl har en lang historie og er selektiv for helsen vår. Her er hvordan du fikser surkl.

I dag vil du oppdage hvordan Bjørn Lantz og Kristina Mrtensson tilbereder pickles. Foto: Lev sunt.

Oppskriften presenteres i samarbeid med Bjrn Lantz og Kristina Mrtensson, som driver Live Sunt-bloggen.

Nesten 80 % av cellene i immunresponsen finnes i tarmen, nærmere bestemt i tarmfloraen. Den består av 1-2 kg ulike bakterier, både helsefremmende bakterier (probiotika) og sykdomsfremkallende bakterier. Probiotiske bakterier er ekstremt viktige for å være sunne og friske.

Syre kl inneholder melkesyrebakterier og styrker immunforsvaret ved å fremme produksjonen av T-celler i kroppen. Syrlig tang (samt andre syrnede grønnsaker) inneholder også mye C-vitamin, antioksidanter og andre nyttige stoffer. Forsurede grønnsaker letter opptaket av vitamin C, jern, vitamin B12 og folsyre i kroppen. Surkl inneholder også acetylkolin, som regulerer blodtrykket.

Tradisjonen med å sylte grønnsaker er svært gammel. Målet fra starten var å konservere og konservere grønnsaker. Pickles og andre syltede grønnsaker spises grønt i mange land, spesielt Polen, Russland, Ukraina, Sveits, Tyskland, Østerrike og Asia.

I Sverige brukte de i stedet for å sylte grønnsaker sukker og salt som konserveringsmiddel, så den syrlige smaken kan mistenkes. Selvfølgelig, etter å ha smakt rømme nok ganger, lærer du å sette pris på det.

Bjrn Lantz og Kristina Mrtensson.

Her gjør vi:

Det er spesielle leirpotter for å lage sylteagurk. Imidlertid kan du lage sylteagurk i en stor glasskrukke eller annen beholder.

ingredienser

hvit

1 ss jodfritt salt per kilo (jod fremmer gjæring)

1 dl revet morter per kilo etter smak

Vask det ytterste laget av kluten. Hakk den så fint som mulig (jeg bruker kjøkkenmaskin, men kniv eller mandolin/rasp fungerer også).

Bland kl, morter og salt i en bolle. Elt blandingen til den begynner å bli flytende (5-15 minutter).

Arranger den eltede blandingen i runder i den siste sirkelen. Trykk fast hver omdreining med hånden.

Deretter legger du en tallerken og en stor stein eller to mindre (vasket og skylt med kokende vann) som vil tynge leiren. La den hvile i romtemperatur (rundt 18-22°C) i 10-14 dager.

Sjekk av og til for å sikre at det ikke har vært noen grønn vekst. Hvis dette er tilfelle, er det fordi skålen, tallerkenen eller steinene ikke er blitt ordentlig rengjort. Skrap av det grå laget.

Når gjæringen er fullført, overfør væsken til veldig rene glasskrukker (skyll med kokende vann).

Sett i kjøleskapet og la stå i minst 2 uker før rømmen er helt ferdig. En åpnet boks holder rømme frisk i opptil ett år.

Milo Pascall

"Lidenskapelig spiller. Venn av dyr overalt. Generell alkoholevangelist. Banebryter for sosiale medier. Zombie-nerd."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *