Oljekonflikten kan bli avgjørende i det norske valget

Onsdag kveld møttes representanter for norske stortingspartier i debatt på Mongstad. Valget av plassering var ikke tilfeldig. Bak politikerne så Norges største oljeraffineri ut til å dukke opp.

Eiendeler eller ikke-aktiva til olje- og gassindustrien har blitt en avgjørende sak foran mandagens valg. Utvinning genererer viktige arbeidsplasser og store inntekter, men også store klimagassutslipp.

Opposisjonen ønsker å se endringen

For mange partier handler diskusjonen om hvordan man trapper ned på sikt. I realiteten er det bare Miljøpartiet De Grønne MDG som ønsker å sette en konkret grense, og derfor allerede innen 2035. Andre mener det er bedre for Norge å fortsette å utvinne gass og olje fremfor at andre land gjør det.

– Hvis vi ikke produserer norsk olje og gass med svært lave utslipp, vil Russland og andre land produsere mer, med helt andre utslipp og farligere for miljøet enn vi har her i Norge, sier stortingsrepresentant Ove Trellevik i Høyre. Myndighetene.

Tilhengere av kontinuerlig gruvedrift legger også stor vekt på å opprettholde de mange arbeidsplassene industrien skaper. Opposisjonen mener på sin side at dette er en uholdbar holdning.

Skal man virkelig løse klimakrisen er det ikke nok å produsere olje som er litt renere enn nabolandet. Det handler om hvordan vi skal erstatte olje med ny fornybar industri, sier Arild Hermstad, nestleder for Miljøpartiet De Grønne MDG.

Erna Solberg fryser

Håndteringen av oljespørsmålet kan bli ytterligere komplisert etter valget. Alle meningsmålinger tyder på et regjeringsskifte fra Erna Solbergs høyrekoalisjon til et sosialdemokratisk-ledet alternativ, men det er uklart nøyaktig hvordan det blir.

Det sosialdemokratiske Arbeiderpartiet hadde som mål å danne regjering med Senterpartiet og for det andre Sosialistisk Venstreparti. Tidligere så de ut til å få flertall, men senere indikasjoner viste at ledelsen har blitt mindre.

– Kanskje de må involvere en annen person. Så det er De Grønne og De Røde fra ytre venstre som står på dagsorden, men Miljøpartiet De Grønne har sagt at de ikke vil støtte en regjering som støtter kontinuerlig oljeutvinning, sier SVT-reporter Carl Fridh Kleberg på stedet i Norge.

Ikke gå glipp av noe om klimaet! Meld deg på SVTs nyhetsbrev

Danny Simonds

"Amatøranalytiker. Twitter-fanatiker. Sertifisert skribent. Reisefan. Subtilt sjarmerende internettinteressert."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *