Vindenergiselskapet Freja Offshore, grunnlagt i 2021, har på relativt kort tid blitt en offensiv aktør i det svenske flytende vindenergimarkedet. Freja Offshore analyserer for tiden mulighetene for å gjennomføre fire store svenske havvindprosjekter. Selskapet har driftige eiere i ryggen og ledes med et uttalt mål: å bli en storstilt, langsiktig svensk strømleverandør.
Forfatter: Annika Wihlborg
Freja Offshore har høykapitaleiere med sterke økonomiske muskler og rett kompetanse til å gjennomføre store vindenergiprosjekter. Selskapet er halvparten eid av Hexicon og halvparten eid av Norwegian Mainstream Renewable Power, som inkluderer Aker, Norges største industrikonsern. Selskapets ambisjon er å utvikle, bygge og drifte en rekke store havvindparker langs den svenske kysten.
-Med den samlede erfaringen fra offshoreprosjekter i Nordsjøen og rundt om i verden ønsker vi å bidra til en bærekraftig energiomstilling med produksjon av tredjegenerasjons flytende vindturbiner, sier Magnus Hallman, administrerende direktør i Freja Offshore.
Sommeren 2023 leverte Freja Offshore søknaden om den flytende vindparken Cirrus i den sørlige Østersjøen, omtrent 50 kilometer sørøst for Karlskrona. Når den er ferdig utviklet, vil Cirrus ha en kapasitet på opptil 2 GW. Tilkoblingen til elektrisitetsnettet bør skje i elektrisitetssone 4, noe som skal øke strømforsyningssikkerheten og senke strømprisene i Sveriges sørligste elektrisitetssone.
Jeg søkte på en storstilt vindpark på Vestlandet
Våren 2023 søkte Freja Offshore også om tillatelse til å bygge den flytende vindparken Mareld på vestkysten, ca. 40 km vest for Orust, på grensen til Norge og Danmark. Fullt utbygd vil Mareld ha en kapasitet på opptil 2,5 GW og prosjektet anslås å ha potensial til å levere 9 til 12 TWh per år, som tilsvarer mer enn halvparten av strømforbruket i hele Västra Götalandsregionen.
Ytterligere to store vindenergiprosjekter er på bordet hos Freja Offshore. Dette er Kultje, en vindpark designet når vi ser problemene som oppstår for land- og kystvindenergi. Vi ser på flytende vindkraft som den energitypen som kan bygges raskest og med færrest interessekonflikter, samtidig som vi kan skape mye ny kraftproduksjon der det trengs mest. Vi er klare til å begynne å bygge og har moden teknologi, men prosessen frem til byggingen starter tar mye lengre tid enn selve byggingen. Langsiktig politisk stabilitet i disse sakene er nøkkelen til at investorer velger å investere i Sverige, sier Magnus Hallman.
«Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol.»