NYHETSDAG: Minst fire døde i angrep i Norge • Frøken statsråd – nyankomne savnet i en annen skolestudie • Politiet kalte SAS-protester på kontoret | Nyheter

Angrepet i Norge: flere døde og sårede

Onsdag kveld ble norsk politi varslet en bueskytter ved en dagligvarebutikk i Kongsberg vest i Oslo. Publikum ble bedt om å holde seg inne mens politiet forfulgte gjerningsmannen. Politiet kunne i løpet av kvelden fortelle at flere personer ble skadd og døde i forbindelse med hendelsen. Ifølge opplysninger fra VG døde minst fire personer.

Politiet fikk også pågrepet en mistenkt gjerningsmann, som de mener handlet alene.

– Mannen ble pågrepet av politiet og det er foreløpig ikke aktivt søk etter flere personer, sier Øivin Aas til politiet.

Politiet kan verken bekrefte eller avkrefte om det dreier seg om en terrorhandling. Det er imidlertid klart at mye av byen er sperret av, fordi det er flere åsteder.

FOR Å VITE MER: Flere døde og sårede i et bueskytingsangrep i Norge

SAS-ansatte demonstrerte: politiet ble tilkalt.

Allerede i forrige uke kunne Expressen avsløre misnøyen og irritasjonen blant de ansatte i SAS overfor ledelsen. Bakgrunnen er blant annet at to filialer med bemanningsselskaper skal ta seg av deler av SAS-flyvningene fremover. Lisensierte SAS-piloter og kabinansatte kan finne det vanskelig å bli ansatt under etablerte forhold.

Tirsdag fikk sinnet til SAS-ansatte ved flyselskapets nye organisasjon en ny dimensjon. Personalet demonstrerte deretter inne i hovedkvarteret og uttrykte sinne med bannere og plakater.

Sinnet har blitt rettet mot den nye SAS-organisasjonen, der ansatte anklager selskapet for sosial dumping og går utenom den svenske modellen på arbeidsmarkedet.

Et titalls politimenn grep deretter inn på stedet.

FOR Å VITE MER: Politiet ringte SAS – protester inne på kontoret

Det er ingen nyankomne på en annen studieskole

Da den svenske revisionsrätten i vår erklærte at Sverige ikke fulgte reglene i den siste PISA-studien, sa utdanningsminister Anna Ekström at vi nå må lene oss mer mot andre internasjonale skolestudier for kunnskapstilstanden til elever født i utlandet.

Men Expressen kan nå peke på alvorlige mangler som sannsynligvis påvirket resultatene for utenlandsfødte også i PIRLS – den eneste studien utenom PISA som måler leseforståelse.

– Det ser ut til at det systematisk gjemmer seg mangler i disse studiene og later som om utviklingen er betydelig bedre enn den faktisk er, sier Magnus Henrekson, professor i økonomi.

Anna Ekström nekter å stille opp i et intervju om Expressens opplysninger.

FOR Å VITE MER: Statsrådens feil: det er ingen nykommere på en annen studieskole
Etter PISA-skandalen – alvorlige mangler ved videre skolestudie

Danny Simonds

"Amatøranalytiker. Twitter-fanatiker. Sertifisert skribent. Reisefan. Subtilt sjarmerende internettinteressert."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.