nye spenninger med Tyrkia

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan satte ikke pris på appellen fra flere land for løslatelsen av motstanderen Osman Kavala. Som gjengjeld sa han lørdag at ambassadører fra ti land ville bli erklært som «persona non grata» i Tyrkia.

Fra støtte til Kavala til spenninger

I en uttalelse som ble offentliggjort mandag kveld, ba Canada, Frankrike, Finland, Danmark, Tyskland, Nederland, New Zealand, Norge, Sverige og USA for en «rettferdig og rask løsning på saken» Osman Kavala, en tyrkisk forretningsmann og beskytter. som har blitt en bekymring for regimet, fengslet i fire år uten rettssak.

Dagen etter ble deres ambassadører innkalt til utenriksdepartementet, tyrkiske myndigheter anså deres tilnærming som «uakseptabel». Det tyrkiske statsoverhodet hevdet deretter trusselen om utvisning torsdag etter at han kom tilbake fra en Afrika-turné.

Og på lørdag lanserte Erdogan: «Jeg beordret vår utenriksminister til å regulere erklæringen av disse 10 ambassadørene som persona non grata så snart som mulig», sa statsoverhodet under et besøk i det sentrale Tyrkia, uten imidlertid å gi en nøyaktig dato. Disse ambassadørene «må kjenne og forstå Tyrkia», sa han og anklaget dem for «uanstendigheter». «De må forlate» landet «hvis de ikke lenger vet det,» la han til.

Et sjeldent tiltak i internasjonale relasjoner, å erklære diplomater «persona non grata» baner vei for deres utvisning eller tilbakekalling fra landet sitt.

Første reaksjoner fra de berørte landene

«Vi er for tiden i intensive konsultasjoner med de andre ni berørte landene», kunngjorde det tyske utenriksdepartementet lørdag kveld. Blant de første landene som reagerte, kunngjorde lørdag kveld Sverige, Norge, Danmark og Nederland, samt Tyskland at de ikke har mottatt noen offisiell melding om deres respektive ambassadører på dette stadiet. Like etter gjorde USA det samme. – Vi er klar over denne informasjonen og prøver å finne ut mer fra det tyrkiske utenriksdepartementet, sa en talsperson for det amerikanske utenriksdepartementet lørdag.

Erdogan spiller et uendelig farlig spill

– Ambassadøren vår gjorde ingenting for å rettferdiggjøre utvisningen, sa det norske utenriksdepartementets talskvinne Trude Måseide, og la til at landet hennes «vil fortsette å oppfordre Tyrkia til å følge demokratiske standarder.»

«Denne krisen blir utnyttet av interne politiske årsaker. Erdogan spiller et uendelig farlig spill. De berørte landene er av stor betydning for den tyrkiske økonomien, for dens politiske relasjoner», analyserte Didier Billon, visedirektør for Institute of International and Strategic Relasjoner (Iris) av Franceinfo. «Nok en gang rører Erdogan i den nasjonalistiske fiberen i et forsøk på å forene sine velgere,» ifølge ham.

Opposisjonsleder Kemal Kiliçdaroglu estimerte at trusselen om en forestående utvisning av ambassadører risikerer å «styrte landet ned i avgrunnen».

Hvem er Osman Kavala

Osman Kavala (64) ble fengslet i fire år uten rettssak og har siden 2013 blitt anklaget av president Erdogans regime for å ville destabilisere Tyrkia.

Han er spesifikt målrettet for å støtte protester mot regjeringen kjent som Gezi-bevegelsen i 2013. Han ble deretter anklaget for å forsøke å «styrte regjeringen» i kuppforsøket i 2016.

I desember 2019 beordret Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMK) hans «umiddelbare løslatelse». Forgjeves.
Osman Kavala vil forbli i fengsel til 26. november, en domstol i Istanbul opprettet i begynnelsen av oktober, til tross for europeiske trusler om sanksjoner mot Ankara.

I et nylig intervju følte Osman Kavala at interneringen hans lar regimet til Recep Tayyip Erdogan rettferdiggjøre hans «konspirasjonsteorier». «Med tanke på at en rettferdig rettssak ikke lenger er mulig under disse omstendighetene, tror jeg det ikke gir mening for meg å delta på de neste høringene,» kunngjorde han via sine advokater fredag.

Europarådet truet nylig Tyrkia med sanksjoner, som kan bli vedtatt på neste sesjon (30. november – 2. desember) dersom motstanderen ikke blir løslatt innen den datoen.

Danny Simonds

"Amatøranalytiker. Twitter-fanatiker. Sertifisert skribent. Reisefan. Subtilt sjarmerende internettinteressert."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.