Faktaarket er basert på en systematisk litteraturgjennomgang som undersøker risiko- og beskyttelsesfaktorer. Den er også integrert med funn fra svenske studier og forebyggende innsats for LHBTQ-ungdom.

Den kognitive støtten fremhever blant annet at selvmordsforsøk og annen selvmordsatferd er mer vanlig blant LHBTQ-ungdom, spesielt transpersoner, enn cis-personer i samme aldersgruppe. Et eksempel er en relativt fersk studie av svenske tvillinger som viste at LHBTQ-ungdom hadde høyere risiko for selvmordsforsøk og selvskadeadferd enn sine heterofile søsken.

Kunnskapsstøtten fremhever også viktigheten av å inkludere et LHBTQ-perspektiv i folkehelsearbeidet og i arbeidet med ungdoms selvmordsforebyggende innsats. Dette kan være innsats for å øke kunnskapen innen omsorg, utdanning og omsorg, for å takle diskriminering og for å bedre tilgangen til rådgiverstøtte.

Videre har regjeringen gitt Folkehelseforetaket i oppdrag å sammenstille kunnskapsstatus om likestilling av helse og levekår for LHBTQ-personer. Myndigheten skal blant annet belyse de bakenforliggende årsakene til ulikhetene i helseforholdene.

Informasjonsarket og annen informasjon om emnet finner du på Hjemmesiden til Folkehelseetaten.

Få hjelp hvis du tenker på å ta ditt eget liv

Tenker du eller noen nær deg på å ta sitt eget liv? Det er hjelp å få. Snakk med noen du stoler på, ring en hjelpetelefon eller søk hjelp. En måte kan være å kontakte en av følgende organisasjoner:

Husk selvmordslinjen: snakk via chat eller telefon 90101

Skift kompis: snakk via chat eller på 08-702 16 80

SPES nasjonale forbunddrevet av folk som har mistet en kjær i selvmord: 020-18 18 00

Prest på vakt: Kan nås via 112