Norske suksesser i Jerez – Sydkusten.es

Sørkystens vinskribent Björn Andersson med mangeårig sherry- og konjakkprodusent Jan Pettersen. Foto: Björn Andersson

Jan Pettersen ble født i Oslo og ble tidlig interessert i gastronomi. Foreldrene hans kjøpte en eiendom i Calahonda på Spanias Costa del Sol, så Jan tilbrakte store deler av barndommen i Spania. Etter å ha studert økonomi i Edinburgh, utdannet han seg til forretningsadministrasjon i Barcelona. Der møtte han også sin spanske kone Maite. De har to døtre og en sønn. Den ene datteren bor nå i Oslo og de andre i Madrid.

Etter studiene fikk han jobb i Osborne i 1983, hvor han snart ble eksportsjef for Norden. Han avanserte til å bli ansvarlig for hele verden og havnet senere i ledelsen for Osborne-gruppen.

Osborne er en spennende gruppe som dyrkes i mange forskjellige typer gourmetprodukter. Selv hadde jeg gleden av å møte Jaime Osborne, tidligere markedsdirektør og direkte etterkommer. I løpet av flere hundre år vokste Osborne både industrielt og som familie. Jan forteller oss at den siste generalforsamlingen ble deltatt av 600 av Osbornes slektninger.

Etter 16 år i Osborne, trakk Jan seg da gruppen i økende grad fokuserte på andre produkter enn sherry. Muligheten dukket opp for å kjøpe den mindre vingården Fernando de Castilla. Den var da eid av Fernando Andrada-Vanderwilde og bygningen som ligger i sentrum av Jerez hadde tidligere tilhørt Pedro Domecq. Med tanke på Jans bakgrunn innen finans ble det lagt en plan for å utvide virksomheten. Allerede i 2001 kunne han overta bygningene og de gamle solerasene (eikefatlagrene) til Bodegas José Bustamante. Disse soleraene er nå inkludert i Jans «Antique Sherry»-serie.

Jan har alltid hatt kvinnelige vinmakere. Den nåværende er den talentfulle Reyes Gómez. Han ansatte også en eksportsjef han jobbet med i Osborne og en salgssjef, Javier Domecq fra González Byass, som jeg hadde gleden av å møte. Javier viste seg også dyktig til å bruke en venencia (smaksprøve) for å servere sherry rett fra eikefatene.

Jans vingård er nå den sjette største i Jerez, nesten på nivå med Lustau både når det gjelder kvalitet og kvantitet. Produksjonen er for tiden 600 000 flasker per år. 90 % eksporteres til femtitre land. Storbritannia er det landet som kjøper mest, men salget er også godt mot Norge, Danmark og Finland.

I Sverige går det av en eller annen grunn tregere. I løpet av året slippes imidlertid deres vakre Palo Cortado Antique på Systembolaget. Den er lagret i omtrent tretti år og har en fantastisk, myk og elegant duft. Et annet nytt produkt som ble lansert i løpet av året er Fino En Rama, eller en ufiltrert fino. En Rama-typen sherry blir stadig mer populær på grunn av dens mer komplekse og utviklede smak.

Jan har nøyaktig kontroll over oppbevaringen av sherryen sin. Oloroso Antique, for eksempel, er lagret i tjueen år og tre måneder. Amontilladon er atten år gammel. Jan mener at begrepene VOS og VORS er misvisende og derfor ikke brukes av bodegaen. Tross alt kan sollagring kun spesifiseres med en gjennomsnittlig tid.

Navnet på vingården kommer fra av kongen av Castilla, kjent som «El Santo», som erobret Andalusia fra maurerne og lot sherryindustrien starte. Fernando de Castilla har kanskje blitt mest kjent for sine høykvalitets brandy. Jan er en av grunnleggerne av opprinnelsesbetegnelsen Brandy de Jerez og sitter i styret. Det finnes mange billige «fake brandies», mens Jans lages med ekte sherry og lagres lenge på solera-fat. I tillegg til noen eksklusive spesialversjoner produseres Solera Reserva og Gran Reserva, som er svært komplekse og elegante konjakker.

Selskapet produserer fem forskjellige høykvalitets sherryeddiker. En helt ny økologisk eddik vil også bli lansert senere på året. Jan er også involvert i styret for DO Vinagre de Jerez.

En drink som i nyere tid Vermouth er tilbake på moten, spesielt blant yngre mennesker, der den fungerer som en aperitiff. Fernando de Castilla Vermut Blanco er laget av 60% moscatel de chipiona og 40% palomino, samt atten forskjellige «hemmelige» urter. Vermut Rojo er laget av 70 % oloroso sherry og 30 % pedro ximenez, samt 21 forskjellige urter. Det tilsettes ikke sukker under produksjonen, men begge variantene inneholder akkurat passe mengde sødme. Veldig godt å nyte på solfylte dager med litt is i glasset.

Fernando av Castilla har et samarbeid med whiskyprodusenten Bruichladdich. I motsetning til enklere whiskyer som bruker nye eikefat av den enklere oloroso, leveres fine eikefat eldre enn bodegaens oloroso sherry her. Resultatet er en elegant single malt med smakfulle sherrytoner.

Det skjer spennende ting i sherryens verden og Jan Pettersen står midt i sentrum. Vingården hans fikk nylig en veldig kjent nabo, Peter Sisseck fra Pingus. Her skal Peter, sammen med et medlem av González Byass-familien, produsere en eksklusiv bot. I sherryens verden regnes det som en ekte utmerkelse når en av verdens beste vinprodusenter etablerer butikk i byen.

Vi ønsker Jan fortsatt suksess i fremtiden og håper at vi svensker også finner hans gode drinker.

Her er noen drikkeanbefalinger fra Fernando de Castilla:

Fernando de Castilla Fino Classico
Dette er bodega standard fin. Gjennomsnittlig aldring i solera fat er omtrent fem år.
Lys strå farge. Tørr og frisk med toner av sitrus og mandel. En fersk fino som passer perfekt til sjømat og tapas.
Det koster rundt elleve euro.

Fernando de Castilla Amontillado Ancient
Amontillado er min favoritt type sherry. Her får du en deilig kombinasjon av nøttefriske og oksidative toner.
Etter drøye fem års lagring under gjærsoppene ble sherryen så forsterket til 19 % og lagres deretter i lang tid (13-15 år) i kontakt med oksygen.
Mørk gyllen gul farge. Frisk syre med elegante hint av tørket frukt, sjokolade og tørket frukt. Veldig fyldig og lang ettersmak.
Det koster 26 euro hvis du kjøper direkte fra Fernando de Castilla.

Fernando de Castilla Palo Cortado Antico
Etter gjæring og kortere lagringstid under gjæren ble sherryen forsterket til 20 %. Den lagres deretter i solera-tønner i kontakt med oksygen i omtrent tretti år.
Mørk gyllen gul farge. Her får du toner av appelsin, tørket frukt, sjokolade og vanilje. En frisk og veldig myk og rik smak.
Det koster rundt 35 euro. I Sverige kan du nå kjøpe den for 385 SEK.

Danny Simonds

"Amatøranalytiker. Twitter-fanatiker. Sertifisert skribent. Reisefan. Subtilt sjarmerende internettinteressert."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *