Norske millionærer: olje må beskyttes!

At konservative risikerer å miste makten ettersom opinionen mot landets oljeutvinning vokser, styrker, understreker mange av landets milliardærer og høyresympatisører. Sent i forrige uke avslørte den norske næringslivsavisen Dagens Næringsliv hvordan deler av landets finanselite sammen med advokater, journalister, redaktører og enkeltpolitikere i den hemmelige Whatsapp-gruppen «Politikk» diskuterer strategier for å felle både Arbeiderpartiet (AP) og økende miljøbevegelse kritisk til landets oljeutvinning.

Det reduserer betydningen av gruppen

Ved utgangen av august hadde gruppen 128 deltakere, hvorav 13 tilhører de 400 rikeste i Norge. Mange er blant dem som ofte omtales som «de konservatives velstående onkler», da de vanligvis bidrar til finansieringen av konservative kampanjer.

Ifølge Dagens Næringsliv har flere deltakere i gruppa gitt opp på en borgerlig valgseier og har i stedet valgt å prøve å støtte Senterpartiet (SP) og få partiet til å trekke seg lenger til høyre igjen. Deltakerne selv minimerer betydningen av gruppen.

– Vi snakker åpenbart om politikk. Det er en privat gruppe mennesker som utveksler synspunkter. Det er ingen ringere enn det, du skal ikke overdimensjonere det, sier fondsforvalter Jan Petter Sissener, som donerte penger til Senterpartiet, Dagens Næringsliv i år.

Dagens Næringsliv gir et innblikk i hvordan taler mellom milliardærer og deres følge går bak lukkede dører. Etter den siste IPCC-rapporten ble innleggene hyllet.

Opprørt stemning

Investor Mikkel Dobloug skriver: «Det er deprimerende å konstatere at norske politikere lever i en illusjon, eller psykose, av å tro at Norge er det viktigste landet i verden og at vi kan utgjøre en forskjell. Skremmende narsissist. «

En oljeinvestor legger til: «Tenk deg at du er så ekstremt arrogant og totalt uten respekt og kunnskap om universet og naturen at vi burde tro at vi små, små mennesker kunne påvirke klimaet.»

Nærmere valget er tidligere Finansavisen-reporter Kjell Erik Eilertsen på jakt etter nedverdigende opplysninger om PA-politikere. Noen som vet noe om Espen Barth Eide? Noe som Jonas Gahr Støre (leder i AP-partiet, red) og ølets historie for fire år siden? «. Stemningen heves med slagord: «Klima-Taliban, Homse-taliban, Awakening Taliban, BLM Taliban, Wealth Tax Taliban.»

Bortsett fra klimaet og Arbeiderpartiet, er innvandring, formuesskatt og «mainstream media» eksempler på temaer som sjokkerer medlemmene.

– Avsløringen om gruppen er nok ikke så overraskende, selv om det er litt tragikomisk at noen av Norges rikeste sitter og mumler sånn på Whatsapp, kommenterer Eivind Trædal, politiker i Miljøpartiet De Grønne, som ikke er på toppen av listen i gruppen.

«Det er ikke et pent syn»

Trygve Svensson i den norske tenketanken Agenda kalte avsløringen den verste nyheten for Høyre de siste dagene av valgkampen. Dette fordi de konservatives svake punkt er partiets image som et parti av de rikeste, en oppfatning som de har jobbet hardt for å endre.

«Når det ikke er nok å fylle valgurnene til høyrepartiene, kommer de også inn for å sverte politiske motstandere. Det er ikke et pent syn,» skriver Trygve Svensson.

PA-partileder Jonas Gahr Støre hadde ikke hørt om «Politikk» før Dagens Næringsliv ba om en kommentar. Synes det er bra at nettverket kommer frem i lyset.

– Viser hvordan noen av de rikeste i landet jobbet for å påvirke politikken, men også forsøkte å undergrave sine politiske motstandere. Det er inspirerende at de rikeste i landet jobber på denne måten, sier Støre til avisen.

Den norske Facebook-gruppen Oljebrølet har samlet over 240.000 medlemmer på kort tid. Gruppen er en motreaksjon til foreningen Klimabrølet, som krever stans i utvinningen av norsk olje. At gründer Helene Sørbu skrev rasistiske kommentarer på Facebook hindrer ikke nye medlemmer i å strømme til.

I slutten av august arrangerte foreningen Klimabrølet – Klimatvrålet på svensk – en demonstrasjon utenfor Oslos Storting, der deltakerne ga et felles rop til støtte for den grønne omstillingen i Norge.

Tilbakeslaget lot ikke vente på seg. Bare et par dager senere stiftet Helene Sørbu Facebook-gruppen Oljebrølet – eller Oljevrålet på svensk – som ifølge Facebook-siden skal fungere som en «motvekt til de som ikke forstår hvor viktig olje er».

«Vi vil også brøle mot ødeleggelse og utvikling av arbeid. Olje er makt: hvorfor skal vi gi fra oss denne makten til for eksempel Kina og Russland? ”, står det i presentasjonen.

Gruppen er politisk uavhengig, men Helene Sørbu har allerede stilt som presidentkandidat i Høyrepopulistisk Fremskrittsparti, FrP, i Nordre Land kommune.

Grov rasistisk kommentar

Samtidig som gruppens massive respons ble oppdaget i media, ble et skjermbilde av en Facebook-kommentar laget av Sørbu sluppet. På et bilde av fem hvite jenter som sitter på skuldrene til fem svarte gutter i et svømmebasseng, skriver han: «Det er nesten så du savner nazistene når du ser dette …»

Kort tid etter ba Helene Sørbu offentlig om unnskyldning med forklaringen om at det var en mislykket spøk. Verken Sørbus sin kommentar eller nyheten om at en annen av Oljebrölets moderatorer er høyreekstremist har redusert interessen for gruppen, som har doblet antall medlemmer siden avsløringene, og har nådd 241.800.

Eivind Trædal er medlem av Oslo bystyre for Miljøpartiet De Grønne, MDG. Han sier til Dagens ETC at FrP har fremmet og vervet medlemmer i Oljebrølet.

– Oljebrølet har tette bånd til FrP, som ikke bare er innvandringskritiker men også klimaskeptiker. De har stått dårlig på meningsmålingene og vil nok at så mange oljeadvokater som mulig skal stemme på dem.

At gruppen tiltrekker seg så mange kan delvis skyldes at kontinuerlig oljeutvinning ikke er like åpenbart i dag som før, mener han.

– Tidligere var støtten til olje nesten unisont, nå er debatten mer polarisert, noe jeg synes er et fremskritt, selv om det betyr mer konflikt.

«Radikal posisjon»

I år er det første gang det har vært en større diskusjon i Norge om oljeutvinningens rolle i klimapolitikken, ifølge Trædal.

– Diskusjonen dreier seg i hovedsak om to ting: om Norge bør fortsette å søke mer olje og gass og om Norge bør ha en plan for å fase ut oljeutvinningen, sier han.

I år har både MDG, Sosialistisk Venstreparti, Venstre, Rødt og Kristelig Folkeparti avsluttet utvinningen av fossiler i sine partiprogrammer.

– Tidligere ble det ansett som et veldig radikalt standpunkt.

Eivind Trædal mener FrP med Oljebrølet kan tjene på å ta et tydelig standpunkt for oljenæringen foran mandagens stortingsvalg.

– Spesielt nå som den borgerlige regjeringen har foreslått en endring i oljeavgiften, sier Eivind Trædal.

Danny Simonds

"Amatøranalytiker. Twitter-fanatiker. Sertifisert skribent. Reisefan. Subtilt sjarmerende internettinteressert."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *