Norske forfattere om klimaappell: «Rød kode for menneskeheten»

Appellen ble publisert i den norske avisen Verdens gang, VG, tirsdag. Blant undertegnede er det forfattere som Jo Nesbø,Vigdis Hjorth og Karl-Ove Knausgård. Blant navnene også Maja Lunde, forfatter av bøker som Binas historie og Blå, og professor i biologi Anne Sverdrup-Thygeson.

Forfatterne etterlyser politisk handling og oppfordrer velgerne til å stemme på egne partier ved høstens stortingsvalg, partier som ifølge artikkelen er klare til å handle for miljøet. Dette er partiene Sosialistisk Venstreparti (SV), Miljøpartiet De Grønne (MDG), Rødt eller Venstre.

Rød nødkode

Forfatterne viser til den siste klimarapporten fra IPCC, som kraftig slår fast at mennesker påvirker klimaet. De skriver at menneskeheten er inne i en «rød nødkode», der vi allerede ser konsekvensene av klimaendringer, inkludert sommerbranner og flom. Særlig Norge, som i 50 år har høstet fruktene av landets oljeutvinning, har et stort ansvar, sier forfatterne.

Begrepet «rød kode» kommer fra FNs generalsekretær António Guterres, som kalte den siste IPCC-rapporten en «rød kode for menneskeheten».

Stortingsvalget finner sted 13. september.

Danny Simonds

"Amatøranalytiker. Twitter-fanatiker. Sertifisert skribent. Reisefan. Subtilt sjarmerende internettinteressert."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.