Det anslås at litt over én av to personer i Sverige har antistoffer mot koronaviruset, ifølge en studie av blodprøver utført av den svenske folkehelsemyndigheten.
– Poenget er for det første at vi har god vaksinasjonsdekning blant eldre der mange har antistoffer, sier Mia Brytting, enhetsleder ved Folkehelsemyndigheten i TT Nyhetsbyrå.
Av den generelle befolkningen, i alderen 20 til 64 år, hadde 52 % antistoffer i mai og juni på grunn av tidligere sykdommer eller vaksinasjoner.
Videre er det overraskende mange unge, uvaksinerte antistoffer. Av de 11-19 årene som ble testet, hadde 30 prosent antistoffer.
Men norsk vaksineforsker Gunnveig Grødeland er ikke imponert, melder Norwegian Dagbladet.
«Sverige var kjært»
Gunnveig Grødeland påpeker overfor Dagbladet at det ikke er mulig å vurdere suksess ut fra antistoffer.
– Ledelsen i Sverige har kostet mye i form av dødsfall og alvorlige sykdommer. Norge unngikk stort sett den prisen ved å stenge. Det er imidlertid viktig å huske at det fortsatt er mye vi ikke vet om konsekvensene av å stenge ned, så det er for tidlig å trekke en konklusjon om hva som er riktig strategi. Det er styrker og svakheter ved begge strategiene, sier Grødeland til Dagbladet.
Forskeren: Derfor fulgte Sverige opp med Astra
46,9 prosent av den voksne befolkningen i Sverige fikk to doser av vaksinen, ifølge FHM.
Norge valgte tidligere i år å slutte å vaksinere med Astra Zeneca-vaksinen, mens Sverige fortsatt tilbyr vaksinen til innbyggere over 65 år.
Ifølge Grødeland skyldes dette at kronesituasjonen har vært vanskeligere i Sverige enn i Norge.
– Den økte risikoen for alvorlig sykdom og død kan rettferdiggjøre at de har brukt Astra Zeneca mye. Vaksiner må alltid vurderes i den situasjonen de skal brukes i, sier Grødeland til Dagbladet.
«Amatøranalytiker. Twitter-fanatiker. Sertifisert skribent. Reisefan. Subtilt sjarmerende internettinteressert.»