Norsk pendler Emil: «Det er ikke bærekraftig»

På en snødekt parkeringsplass utenfor Trondheimsboligen har sveiser Emil Johansson på seg dunjakke og vinterlue. Han har pendlet mellom Sverige og Norge i fem år, men dette vil trolig ende med de nye anbefalingene fra Folkehelsemyndigheten i Sverige.

– All fritid skal gå til å sitte alene her og så hjemme med kjæresten min i Sverige. Det vil ikke være bærekraftig på sikt med karantene i både Sverige og Norge. Hvis ikke reglene snart endres, ser det ut til at jeg må slutte i jobben og flytte hjem til Sverige, sier Emil Johansson.

«Da var det gratis»

Emil Johansson jobber vanligvis 12 dager i Norge og kommer deretter hjem i ni dager til familien i Stöde, 40 km vest for Sundsvall. Før korona-pandemien var det en hverdag han likte, men som i dag virker uholdbar.

– Før kronen var det kjempekult, da kunne man reise hjem en helg hvis man kjedet seg. Den gang var det gratis, sier Emil Johansson.

Han må være hjemme 17 dager av 21

Som svensk pendler er Emil Johansson unntatt fra innreiseforbudet fra Norge. Men ifølge den nye forespørselen fra den svenske folkehelsemyndigheten skal han bare tilbringe tid med sin egen familie etter hjemkomsten til Sverige. I Norge må han også ha karantene på fritiden etter jobb i minst ti dager etter grensepassering. Det betyr at Emil Johansson vil tilbringe totalt 17 av 21 dager hjemme.

Selv om det ikke er lov i Sverige, føler Emil at han ikke kan bryte anbefalingen i Sverige med god samvittighet. På spørsmål om hvordan han vil ha problemet løst, svarer han;

– Jeg har all respekt for å ville stoppe smittespredningen, men du er veldig utsatt som pendler. Hvis du kunne bruke testene vi gjør her i Norge for å unngå å bli satt i karantene i Sverige, ville det vært bra.

Testet 30 ganger

For å gå på jobb i Norge, tester han seg først i Sverige, senest 24 timer før han krysser grensen. Vel over grensen tar han en test hver tredje dag i 10 dager mens han jobber.

– Det har vært noen prøver, 10, 20, ja kanskje 30 ganger totalt. Neseprøven er ingen favoritt med det første. Jeg er vant til det nå, men først var det verst, sier Emil Johansson.

Folkehelsemyndighetens vedtak om spesielle anbefalinger vedrørende testing og karantene for innreise fra Norge gjelder inntil videre.

Danny Simonds

"Amatøranalytiker. Twitter-fanatiker. Sertifisert skribent. Reisefan. Subtilt sjarmerende internettinteressert."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.