Norge: Lav vannstand gjennom årene kan drive opp energiprisene

Norge får det aller meste av energien sin fra vannkraftverk, det er også eksportør av elektrisitet, hovedsakelig til Tyskland, Sverige og nylig, takket være lanseringen av en ny sjøkabel, også til Storbritannia.

Ifølge Norges vassdrags- og energidirektorat har vanntilstanden i oktober betydning for prisen på energi i vintersesongen. Reservoarene ligger i fjellet og fra midten av oktober faller det bare snø, som ikke vil smelte før om våren.

Som eksperter bemerker, er strømprisene i fjordlandet allerede høye for høsten og lav vannstand vil redusere energiproduksjonen og føre til økninger.

I Norge er det en pågående politisk debatt om høye strømpriser. Opposisjonspartiene insisterer på å begrense salget av strøm til utlandet eller redusere momsen på energi, og regjeringen har lovet å øke husleietilskuddene. I Norge er elektrisitet hovedkilden til oppvarming i bygninger.

Mediene skrev at det på grunn av økt etterspørsel var mangel på ved i Oslo. Den er for øyeblikket tilgjengelig for registrering.

I år i Norge bidro tørr sommer og høst til lav vannstand i magasiner. I årene 2001-2020 var gjennomsnittlig fyllingsgrad i norske magasiner 82,9 prosent.

Reklame

Danny Simonds

"Amatøranalytiker. Twitter-fanatiker. Sertifisert skribent. Reisefan. Subtilt sjarmerende internettinteressert."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.