Treningsutøvere, som skiløpere og langdistanseløpere, reiser ofte til leirer på steder i høyden for å forberede seg til sesonger og konkurranser, da stor høyde får kroppen til å produsere flere oksygenbærende røde blodlegemer.
Men for å få tilgang til den effekten innendørs er det også mange som oppholder seg i såkalte høydehus eller høydetelt, hvor luften blir like oksygenfattig som i stor høyde.
Ingebrigtsens kritikk
Men dette har lenge vært forbudt av Norges Idrettsforbund, som mener det strider mot etikken og moralen de ønsker å opprettholde i Norge. Forbudet har vakt stor kritikk, spesielt fra norsk friidrett. Gjert Ingebrigtsen, far og trener til mellomdistansestjernene Jakob, Henrik og Filip, er en person som har protestert kraftig mot utestengelsen.
– Han er så langt unna å jukse som mulig, sier han til SVT, og forklarer at han mener forbudet øker urettferdighetene:
– Jeg synes det er dumt og rart at vi i Norge skal ha andre regler enn resten av verden. Hva hadde skjedd hvis vi tillot fluor i Norge mens resten av verden ville forby det?
Det svenske idrettsforbundet støtter idrettsutøvere
Og nå kan det hende at hans ønske om å oppheve høydeforbudet går i oppfyllelse. Styret i Norges Idrettsforbund har varslet at de støtter et forslag fra Norges Friidrettsforbund om å oppheve forbudet. Vedtak skal tas i Norges idrettsråd, hvor representanter for de ulike norske idrettsforbund og kretser er representert.
– Bruk av simulert høyde er ikke definert som doping og står ikke på Wadas antidopingliste og vi mener at vi bør ha samme regler som internasjonale konkurrenter og at tiden er moden for å oppheve forbudet i Norge, sier visepresidenten. av Forbundets norske idrettskvinne Vibecke Sörensen ved SVT.
Men hva er forskjellen nå i forhold til tidligere, da det ble besluttet å beholde forbudet?
– Ikke sant. Og det var et mål, slik idrettsrådet vedtok for 2015, å jobbe for et internasjonalt forbud. Vi ga det videre til WADA (International Doping Agency) og IOC (International Olympic Committee), men det gikk ingen vei. Men under pandemien, med begrensede reisemuligheter, fikk vi andre perspektiver.
– Noen av våre utøvere mener han har dårligere muligheter enn andre. Så for å lytte til dem og bidra til at alle har samme regler og forskrifter, har vårt råd laget et forslag om å oppheve det.
Langrennsutvalg mot opphevelse
Men spørsmålet er om den foreslåtte opphevelsen av regelen blir godkjent. Nylig fredag meldte Skiforbundets lengdeutvalg at de oppfordrer skiforbundet til å stemme for å opprettholde forbudet.
– Vi gjør det fordi vi har et ansvar som går langt utover eliteidretten. Vi ser at det som gjøres på elitenivå i økende grad blir kopiert på et lavere nivå og av yngre mennesker. Det handler om verdien av signalet, sier Torbjörn Skogstad i langrennskomiteen til Dagbladet.
HELE RAPPORTEN: «Likestilling og fair play er universelt»:
«Henivne zombieforsker. Uhelbredelig matspesialist. Lidenskapelig nettinteressert.»