Norge, den største oljeprodusenten i Europa, tar enda et skritt mot slutten av fossilt brensel

Lagt ut 15. september 2021

Norsk økonomi vannes med olje. Landets ledende industrisektor blir imidlertid avhørt etter resultatene fra det siste parlamentsvalget. Den fremtidige statsministeren støttes av en koalisjon som er fast bestemt på å sette en stopper, mer eller mindre raskt, for all oljeleting. En beslutning som vil veie mye, men som det norske statsfondet allerede har startet med å selge fossilt brensel.

Stortingsvalget i Norge 13. september rammet Europa. Etter nesten åtte år med konservativ regjering ønsker ankomsten til makten til en venstreorientert koalisjon i spissen for staten å senke andelen av en nøkkelsektor i landet, oljesektoren. Den støtter hele økonomien, opptil 14 % av BNP. Selv om produksjonen går ned, tar Norge ut 1,8 millioner fat per dag og er det 15. produserende landet på kloden.

Rollen til fossilt brensel i norsk økonomi var kjernen i den norske lovkampanjen. Utgivelsen, på høysommeren, av den alarmerende IPCC-rapporten om klima har til og med gjort den til en av nøklene til stemmeseddelen, med spørsmålet om sosiale ulikheter. «Norge har sendt en klar melding: Valget viser at nordmenn ønsker et mer rettferdig samfunn«Sier Ap Jonas Gahr Stoere, fremtidig statsminister. Han leder en koalisjon av fem venstrepartier.

Det suverene fondet har allerede forpliktet seg

Hvis alle partier, inkludert konservative, ønsker å senke andelen svart gull i økonomien, spriker tidshorisontene. For det meste innebærer det å bli utgitt veldig gradvis i løpet av mange år. Innsatsen er delikat ettersom sektoren representerer 160 000 ansatte, en enorm vekt på en befolkning på 5,4 millioner innbyggere. På den annen side, for en av koalisjonens allierte, miljøgruppen MDG, må all oljevirksomhet stanses umiddelbart. Partiet har også gjort sitt inntreden i regjeringen betinget av dette vilkåret.

Denne mer eller mindre gradvise overgangen fra fossiler er allerede i gang. Det er det nasjonale suverene fondet, det største i verden, som leder an. I spissen for eiendeler på over 1,175 milliarder euro tjente han formuen med olje. Likevel ba Norges Bank, som forvalter fondet, henne i 2015, med enstemmig støtte fra parlamentarikere, om å ekskludere gruve- og energiselskaper der kull står for mer enn 30 % av omsetningen.

I 2019 stadfester og gir Stortinget fullmakt til fondet til å gå et skritt videre. Ikke bare er utelukkelsesterskelen for kull senket. Men fremfor alt, mye mer symbolsk, ga parlamentet ham tillatelse til gradvis å trekke seg tilbake fra hovedstaden til eksport- og produksjonsselskapene for olje og gass. Dette tiltaket berører 134 selskaper i energisektoren som amerikanske Chesapeake, kinesiske CNOOC eller franske Maurel et Prom. I stedet ble de store majors engasjert i fornybar energi, som TotalEnergies, spart.

Ludovico Dupin, @LudovicDupin

Danny Simonds

"Amatøranalytiker. Twitter-fanatiker. Sertifisert skribent. Reisefan. Subtilt sjarmerende internettinteressert."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.