Den ekstraordinære kongressen i regi av Norges Fotballforbund (NFF) lover å bli spennende: Norge, som kvalifisert, kan være den første nasjonen som gir opp neste års fotball-VM (21. november 2022 – 18. desember 2022).
Å spille i Qatar, «dessverre er å spille på en kirkegård», erklærer talsmann for Norsk Supporterallianse (NSA) Ole Kristian Sandvik, og bruker en metafor brukt av mange motstandere.
Det hele startet nord for polarsirkelen i slutten av februar med en appell fra Tromsø IL som oppfordret NFF til å boikotte denne store rundballkampen.
«Vi kan ikke lenger stå ved siden av og gjøre ingenting mens folk dør i fotballens navn», sa førstedivisjonsklubben.
Gassemiratet er jevnlig mål for NGO-kritikk for behandlingen av utenlandske arbeidere fra Afrika og Asia på steder som er relatert til VM.
Doha sier de har gjort mer enn noe annet land i regionen for å forbedre forholdene.
«Det er ingen tvil om at dette VM aldri skulle ha blitt tilskrevet Qatar,» forklarer en av initiativtakerne til boikottbevegelsen, Tom Høgli, en tidligere fagmann som ble PR-sjef for Tromsø IL, til AFP.
– Forholdene er forferdelige og mange har mistet livet der, sier han.
I mars, langt fra de høye bompengene nevnt av noen medier, estimerte en talsmann for arrangørene fra Qatar antallet dødsfall på byggeplasser siden 2014 til «tre», med ytterligere 35 som han sa mistet livet utenfor arbeidsplassen.
Et initiativ ledet av støttespillere
Tromsø-satsingen er imidlertid i ferd med å feste seg i Norge hvor klubbene opererer på en svært demokratisk måte: Under press fra fansen sier mange lag «inn».
Ifølge talsmannen for fansen, Ole Kristian Sandvik, ville dødsfallene på World-2022-nettstedene vært unngått «hvis de ikke hadde måttet bygge hoteller, jernbanelinjer og stadioner».
Nær en av to nordmenn (49 %) sier i dag at de er for boikott mot 29 % som er imot, viser en meningsmåling publisert onsdag i VG.
Uten å gå så langt, scorer selv landslaget støtet.
Før hver kamp bærer superstjernen Erling Braut Haaland, kaptein Martin Ødegaard og resten av laget t-skjorter med «Menneskerettigheter på og utenfor banen» skrevet. En gest imitert av andre land som Tyskland, Nederland og Danmark.
Fifa, støtter den sosiale fremgangen som er muliggjort av organiseringen av verdensmesterskapet i emiratet.
«Vi vet at det fortsatt er arbeid å gjøre, men vi må sette pris på den betydelige fremgangen som er gjort på veldig kort tid,» sa presidenten Gianni Infantino i mai.
Liten sjanse for å lykkes
Hvis de i tillegg sier at de alltid angrer på emiratets valg om å arrangere arrangementet, er NFFs styrende organer imot boikotten.
– Det er ikke det rette verktøyet for å forbedre menneskerettighetssituasjonen eller arbeidsforholdene i Qatar, sa president Terje Svendsen.
Ifølge forbundet kan en boikott koste norsk fotball 205 millioner kroner (over 20 millioner euro) i form av bøter, erstatning og tapt arbeidsfortjeneste.
Forlegen returnerte NFF ballen til et ekstraordinært stevne som vil samle åtte medlemmer av eksekutivkomiteen og representanter fra 18 distrikter og hundrevis av profesjonelle og amatørklubber på søndag.
Debattene vil være animert av konklusjonene fra en ekspertkomité som, med unntak av to fanrepresentanter, også uttalte seg mot en boikott.
«For at en boikott skal lykkes, må du ha en kritisk masse bak deg, en opposisjon som ber om det i landet, FN legger press på myndighetene, næringslivet, fagforeningene, samfunnet. Sivile som utøver press for en lang sikt,» bemerket imidlertid komiteens leder, Sven Mollekleiv.
«Historisk sett er det få hits», fortsatte Nyhetskanalen på TV2.
I stedet for en boikott, anbefalte komiteen derfor 26 tiltak rettet mot å konsolidere og utvide fremgangen man har sett i Qatar, men også hjelpe FIFA med å forsvare seg mot «sportsvasking» (resirkulering av et lands rykte med resultatet av en stor sportsbegivenhet).
I likhet med noen andre boikotttilhengere har Tom Høgli siden sluttet seg til resultatene, men motstanden gjenstår, ifølge en fra NSA.
Norge, som ikke har deltatt i en stor internasjonal konkurranse siden Euro-2000, er for tiden nummer fire i kvalifiseringsgruppe G til Qatar-VM bak Tyrkia, Nederland og Montenegro.
«Amatøranalytiker. Twitter-fanatiker. Sertifisert skribent. Reisefan. Subtilt sjarmerende internettinteressert.»