Det vil være en sensitiv avgjørelse for regjeringen ved en eventuell ny søknad for Nord Stream. Også den danske regjeringen bør ta et standpunkt.
Ekot har i flere dager forgjeves forsøkt å få en kommentar fra ansvarlig statsråd. Næringsminister Karl Petter Thorwaldsson takker nei til intervju.
Statsminister Magdalena Andersson var i går ettermiddag på vei til den sosialdemokratiske stortingsgruppen.
– Det handler om Nord Stream, å si ja eller nei til gassrørledninger, hva tenker du?
– Jeg tror det er folkerett som må tolkes, men vi kan definitivt gå tilbake, sa Magdalena Andersson.
Men statsminister Magdalena Andersson angret umiddelbart og varslet gjennom sin pressevakt at hun ikke ville kommentere Ekot.
Ifølge informasjon gitt av Ekot forventes Nord Stream å sende inn en søknad om ny tillatelse innen kort tid.
Årsaken er at det mangler lov å utføre større reparasjoner på havbunnen. Da regjeringen sa ja til Nord Stream 2 i 2018, var det ingen bestemmelse som tillot annet enn teknisk vedlikehold og mindre reparasjoner.
Skulle regjeringen komme til et ja til det forestående kravet, vil både Sverige og Danmark, som må varsle, tilby Russland en fortsatt mulighet i fremtiden til å bruke gassforsyninger som et pressmiddel.
Dersom søknaden avslås, er konsekvensene sannsynlige at sjøvann som kommer inn i rørene gir et rustangrep som til slutt vil ødelegge rørene.
Men det som kanskje er vanskeligere for regjeringen er det faktum at hovedeieren av både Nord Stream 1 og 2, det russiske statsselskapet Gazprom, er underlagt EU-sanksjoner på grunn av krigen i Ukraina. Nord Stream er imidlertid ikke på EUs sanksjonsliste.
«Henivne sosiale medier-nerd. Matelsker. Ond kommunikator. Ivrig ølspesialist. Hardcore bacon-banebryter. Faller mye ned.»