– Nok en utfordring i norsk fotball – NRK Sport – Sportsnyheter, resultater og tidsplan

Vi føler oss litt ønsket, litt sett og avvist. Vi føler oss lavt prioritert og blir dårlig behandlet, heter det i et brev som NRK har fått tilgang til. Innholdet gjengis med samtykke fra spillergruppen.

Så langt denne sesongen ligger laget på fjerdeplass i 3. divisjon. Tirsdag kveld skal de ha møte med klubbens ledelse. Lagets trenere sendte også et lignende brev til styret.

Dette er det siste ønsket om at noe skal gjøres, før man føler at dette er noe som bør deles med Fotball-Norge, avslutter spillerbrevet.

Rådsledere: – Det skal ikke være slik

Brevet ble sendt til styret før sommeren og tar opp en rekke forhold som spillerne var misfornøyde med. De spør om hvor mye de faktisk får i bytte for treningsavgiften, om klubben har en sportslig plan for damelaget og hvorfor damelaget ikke har de samme mulighetene som herrelaget i samme divisjon.

BORTEBANE: Damelaget Skeid har to uketreninger på NIH. Her har de ikke egen garderobe og banen ligger i kort avstand fra deres opprinnelige treningsområde.

Foto: Anne Rognerud / NRK

Et eksempel på hvordan damelaget mener de har nedprioritert på den beste banen klubben har, Nordre Åsen. A-laget for kvinner sier de kun har én vanlig trening på denne banen per uke. Her er rådet uenig. De sier at laget vil ha to vanlige treninger.

Når det gjelder herrene, trener både A-laget og rekruttlaget (som også spiller i 3. divisjon) på denne banen. Skeid-president Jørgen Wilhelm Bjerke forteller at disse lagene trener på dagtid og tidlig ettermiddag, mens damelaget ønsket å trene litt senere på ettermiddagen på grunn av skole og jobb.

På grunn av anleggsarbeidet på banen blir Nordre Åsen ofte brukt til kamper, så vi leide NIH i byggeperioden, i samråd med lagtrenerne, sier Bjerke.

Damelaget blir ofte henvist til andre domstoler. For eksempel trente de både på Muselunden og NIH, kurs som de mener holder mye lavere standard.

Du blir veldig overrasket over hva disse 4500,- (spilleavgiften, red.) går for. Det skal også nevnes at det går rykter om at det er baneleie og treningstider i Nordre Åsen. Vi i Skeid Damer har hatt mye trening i Muselunden i år og i fjor. Vi mener ikke vi har prioritet før G15 eller høyere nivå til å trene i Nordre Åsen, heter det i brevet.

Laget skriver at de har forsøkt å ta opp disse utfordringene med klubbens ledelse, uten å føle at de har gjort noen fremgang. Derfor går de videre med saken til rådet.

President Bjerke forstår kvinnenes frustrasjon, men understreker at laget også kan trene på klubbens beste bane.

I i denne perioden, hvor vi bygger om en hel bane her, mangler vi alt. Og det er kanskje barnefotballen som går gjennom den vanskeligste fasen for tiden. Så vi har fått tid på Svenska Idrettshögskolan (NIH), slik at damelaget kan trene der to ganger i uken, helt uforstyrret av kampene som er oppsatt der, sier Bjerke.

Skeid-president Jørgen Wilhelm Bjerke ved Nordre Åsen, Skeids hovedgate.

FORMANN: Jørgen Wilhelm Bjerke på Skeid fotball, foran klubbens hovedbane, Nordre Åsen.

Foto: Anne Rognerud / NRK

Møt kvinnene til et møte tirsdag kveld. Han synes det er trist at laget opplever satsingen slik de gjør.

Det er vondt å føle at de ikke føler seg sett og prioritert i det hele tatt. Det var en av tingene du reagerte på. Her må vi sette oss ned og prate, for det trenger ikke være slik. Da har vi ikke gjort jobben vår i forhold til å fortelle og forklare hvor vi vil, sier presidenten.

– Nok en utfordring i norsk fotball

NRK har vært i kontakt med mange av dagens Skeid-spillere. De ønsker ikke å kommentere utover det som står i brevet. Ikke engang lagtrenerne.

NRK har også vært i kontakt med to tidligere spillere som har sluttet i Skeid. Elise Gullhav Kvandal var med på kapteinens lag og var med på å skrive brevet til styret i Skeid, før hun i 2008 meldte flytting til Sarpsborg.

Elise Gullhav Kvandal

TIDLIGERE SPILLER: Elise Gullhav Kvandal var blant dem som skrev brevet til styret. Nå har han byttet klubb til Sarpsborg 08, hvor han stortrives.

Foto: Anne Rognerud / NRK

Jeg følte meg komfortabel med klubben, med den daglige treneren og med manageren vi hadde, så de hadde ikke noe mål å sette seg og du følte ikke at noen så etter deg. Vi følte at du kanskje ikke fikk noe tilbake for det du betalte. Både i blod og innsats på banen, men også i penger, sier Elise Gullhav Kvandal.

Når det gjelder målsetting, reagerer presidenten på at det er viktig med et lag bestående av jenteløpere som har overvunnet klubbens systemer.

– Det er viktig har en god utviklingsarena – Skeidjenter må ha et A-lag å spille i, så vi sa det er greit om vi kan etablere oss i 3. divisjon og kjempe om å være i toppen der, sier Bjerke.

På spørsmål om hva treningsavgiften går til, svarer statsministeren slik:

Så kommer trenerne, så har vi treningsforholdene og kapasiteten på banen, banen skal brøytes om vinteren og varmes opp. Så får de litt utstyr. Så det er noen reiseutgifter og utgifter til dommerne. Det viktigste her er at vi må forklare jentene hva det handler om, noe som tydeligvis slapp oss litt unna. Men konkret legger vi igjen over 4500 kroner i det laget, sier Bjerke.

Hege Jørgensen får ofte høre at kvinner ikke får den oppmerksomheten de fortjener. Hun er daglig leder i Topfotball Kvinner og kjenner ikke situasjonen i Skeid spesifikt, men uttaler seg i generelle vendinger.

-DDet er tydelig at dette fortsatt er en utfordring for norsk fotball. Dessverre i vår organisasjon mottar vi stadig forespørsler og vitnesbyrd om at dette fortsatt skjer. Så selv om vi har kommet et godt stykke på vei har det skjedd mye bra, dessverre skjer noen av disse fortsatt i norsk fotball, sier Jørgensen og legger til:

Det påvirker alt fra treningstider til garderober, til å ikke ha noen garderobe i det hele tatt, eller enda verre, garderobe. Det handler om følelsen av å ikke bli verdsatt, følelsen av å faktisk ikke ha samme verdi som den fyren.

Hovedsponsoren ber om handling

Skeids hovedsponsor er OBOS. De siste årene i Norge har de fokusert mye på kvinnefotball.

Daniel Siraj og Hege Jørgensen

DAMEFOTBALL: Både OBOS-sjef Daniel Siraj og Topfotball Kvinner-sjef Hege Jørgensen har lenge vært tydelige stemmer for likestilling i norsk fotball.

Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Konsernsjef Daniel Siraj henvendte seg til Skeid selv da han hørte hvordan damelaget følte han var blitt behandlet.

Jeg tror klubbene der ute vet at hvis de ønsker å samarbeide med OBOS, må de sørge for at de jobber systematisk og godt også på kvinnenivå, ut fra de forutsetningene de har.sier Siraj.

Dette ønsker Skeid å snakke om, også med kveldens kamp med kvinnelandslaget.

Jeg er helt enig med Daniele. Vi tar det derfor svært alvorlig. Vi inviterte en gruppe spillere nær oss. Løs ut flokene, misforståelsene. Dersom det er urettferdighet eller diskriminering, må vi selvsagt bøte på det umiddelbart, sier president Bjerke.

Da denne saken først ble publisert, ga ikke NRK Skeid tilstrekkelig mulighet til å imøtegå flere påstander samtidig. Vi supplerte derfor problemstillingen med stadig mer detaljerte uttalelser fra Skeid.

NRK beklager at dette ikke ble tatt med i den første publikasjonen.

Gebyret du oppga er gebyret knyttet til treningsavgiftsbeløpet for damelaget. Avklaringen er at Skeids A-lag og rekruttlag trener på dagtid og tidlig ettermiddag, og at styret gir beskjed om at damelaget selv har hatt et ønske om å trene senere på ettermiddagen på grunn av skole og jobb. Det står også at Skeids hovedbane, Nordre Åsen, ofte brukes til kamper på disse tidspunktene og at klubben derfor hyret inn NIH i samråd med lagets trenere.

Endringen ble gjort onsdag 20. september kl. 15.53.

Felicia Webb

"Henivne zombieforsker. Uhelbredelig matspesialist. Lidenskapelig nettinteressert."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *