Nok en skuffelse i tilleggstid: Svensk fotball

Sverige har nok en gang havnet i et ekstraordinært drama. Etter å ha tapt mot Danmark i ekstraomganger torsdag, måtte vi nøye oss med uavgjort mot Norge. Norske 3-3 i kampens sluttsekunder, men med svenske 3-2 som også kom i tillegg.

Igjen var marginene ikke med Sverige, men det var en bedre innsats enn mot Danmark. Et stabilt skudd fra Sverige i første omgang (1-0) brakte Norge uventet opp i 1-2. Og så kom Sverige tilbake med 2-2 mot slutten og 3-2 etter ekstraomganger. Men Frida Maanum klarte å nekte Sverige seieren i kampens femte tilleggsminutt.

Det var to lag som tjente på hverandres feil som førte til uavgjort 3-3 på Gamla Ullevi.

Og det var også to lag som kom litt slagne inn i kampen etter tap i de første kampene i aprilvinduet. Sverige ble beseiret av Danmark etter en sen scoring, og Norge måtte reise hjem fra Spania med uavgjort 2-4 under beltet.

Sju nye navn i startelleveren

Peter Gerhardsson hadde gjort sju endringer i startelleveren siden torsdag i Malmö. Hammarbys Matilda Vinberg fant seg blant annet helt fra start i sin tredje opptreden for Gialloblù.

Sveriges åpningsminutter bød på et livlig angrep. De presset høyt på kantene og brukte flatene effektivt i feiende kurver som Norge hadde vanskeligheter med å dekke.

I det 17. minutt brøt svenskene vranglåsen. Fridolina Rolfö utnyttet et slurvete norsk oppsettingsforsøk og stjal ballen ti meter utenfor 16-meteren, avanserte forbi de utfordrende forsvarerne og kunne sette inn 1-0 med den ytterste tuppen av venstrefoten . Forsiktig og effektiv bruk av svensk høytrykk – som seiret. Sverige vant høyballen og gjorde kampen vanskelig for nordmennene.

I det 24. minutt regnet de mest sannsynlig med en 2-0 svensk ledelse, men offsideflagget gikk opp da Rebecka Blomqvist fant nettet. Situasjonen kom etter et strålende spill av Jonna Andersson mot boksen hvor både Sofia Jakobsson og Blomqvist fortjent løp.

Norge klarte å utligne kampen i sluttfasen av omgangen, som likevel gikk klart på poeng til Sverige.

Norges gjennombrudd

Norge fikk en god start på andre omgang da tidligere Linköping-spiller Frida Maanum klarte å sette inn 1-1 etter få minutter assistert av Vilde Bøe Risa.

Ti minutter senere var den norske om-ansikten et faktum. I et vakkert angrep klarte Karina Sævik å sette inn 1-2 på et presist innlegg fra Julie Blakstad. Pausepausen var selvsagt god for nordmennene, som kom tilbake med beskjed.

Nok et svensk baklengsmål kom da Caroline Seger, som ble byttet inn i det 62. minutt, ble tvunget til å bytte inn etter mindre enn ti minutter med skade. Bekymrende så klart, og Norge fikk tilsvarende baklengs da Ada Hegerberg på samme måte måtte trekke seg i første omgang. To hovedpersoner som kom tilbake fra permitteringer på grunn av ulykker, ble begge tvunget til å forlate ufrivillig denne kvelden.

Sverige tok imidlertid motet opp, fikk tilbake farten og presset på for uavgjort, to derbytap på én uke ville gjøre vondt.

I det 83. minutt headet Nathalie Björn inn i Jonna Anderssons høyre hjørne og gleden var forløsende for et frustrert Sverige over å invitere Norge til å delta i kampen. Gleden var ikke mindre da Olivia Schough sørget for 3-2 etter ekstraomganger.

Kalddusj de siste sekundene

Den andre omgangen av kampen virket fullført, men noen sekunder fra slutt klarte Frida Maanum (glimrende i andre omgang) å tvinge frem en norsk 3-3.

– En stor skuffelse, selvfølgelig, men jeg synes vi gjorde en veldig god innsats i dag. Vi blir også bearish, og det er sterkt. Men vi slipper inn tre mål og det må vi selvfølgelig ta til oss, sa Fridolina Rolfö.

– Vi tar et mål igjen i sluttfasen. Utrolig skuffet. Det siste målet er alt for enkelt, ballen glir mellom tre spillere, alt for passivt. Vi må heve vår laveste stang i alt vi gjør fremover, sier Nathalie Björn, rett etter dagen. Noe som også ga seg utslag i utfordringene i det offensive spillet før VM.

– Mange lag har stor respekt for oss og landet vårt, slik Norge gjorde i dag. Vi kan ikke få like mye ut av det vi gjorde best i pausen som før fordi flatene ikke er så store. Vi må jobbe for å skape sjanser mot lag som spiller mye lavere ned i banen, det er noe vi må utvikle.

Forbundskaptein Peter Gerhardsson:

– Vi må forbedre oss på overtid. Spillemessig er det mye bedre i dag, selv om vi noen ganger blir forpurret. Vi måtte balansere veldig bra i angrep, men vi må klare å tette. Det var ikke nødvendig å slippe ham, sa landslagskaptein Peter Gerhardsson senere.

Sveriges startellever: 12 Jennifer Falk – 14 Nathalie Björn, 3 Linda Immaginant, 6 Magdalena Eriksson (K), 2 Jonna Andersson – 16 Filippa Angeldahl, 8 Matilda Vinberg, 25 Julia Zigiotti Olme – 10 Sofia Jakobsson, 15 Rebecka Blomqvist, 18 Fridolina Rolfö.