Nabolagssamarbeid når russiske gasskontrakter har blitt ubrukelige

Det var kanskje den siste kubikkmeteren med russisk gass. Men for polakkene var det bare et spørsmål om tid før de skrudde av kranen selv. Landet brukte våren til å fylle på lagrene og finne nye leverandører som er i stand til å erstatte en lekkasje på omtrent halvparten av all gassen landet disponerer. En ny rørledning til Norge skal åpnes før årsskiftet, mens stadig mer flytende naturgass fra USA skal losses ved havnen i Swinoujscie.

Hjelp Tyskland

Polen innså lenge før nabolandet Tyskland hvor risikabel avhengighet det var av russisk gass. Mens den tyske regjeringen hadde bygget en ny russisk-tysk gassrørledning i Østersjøen, begynte Polen å bygge seg sammen med de norske gassfeltene, om enn lider under de naive tyskerne. Nå kan Polen i stedet hjelpe Tyskland med å redusere sin energiavhengighet av Russland. Ikke når det gjelder gass, for Tyskland er ikke klar ennå. Men takket være Polen kan Tyskland stenge ned russisk olje.

Tyskland sier de kan slutte å kjøpe russisk olje om noen dager, det vil si stenge oljerørledningene fra Russland. Gjennom en avtale med Polen kan råolje til østtyske raffinerier i stedet begynne å losses i den polske havnebyen Gdansk. Dette er gode nyheter for den polske regjeringen, som hardnakket har forsøkt å vedta en EU-embargo mot russisk olje, under sterk motstand fra Tyskland. Så i stedet for en kile, ble det faktisk bygget en bro mellom dem.

EU-landene står stille

Selv i Bulgaria er russiske gassrør nå underlagt restriksjoner. Landet er enda mer avhengig av russisk gass enn Polen og har ikke klart å lagre like mye av den. Men til tross for den vanskelige situasjonen, har heller ikke den russiske wedgen fått tak her. For Bulgaria planla også å stenge ned russisk gass på slutten av året og har allerede begynt å importere fra Aserbajdsjan. Umiddelbart nådde nabolandet Hellas, nå nær EU, ut hånden og lovet å hjelpe Bulgaria med gass.

Russisk gass kan være den billigste på EU-markedet. Men dens virkelige verdi falt i dag etter at skriftlige gasskontrakter viste seg å være nytteløse. Og så langt ser det ut til at EU-land sammen har stått seg gjennom tidenes tann for den russiske stresstesten.

Andrea Gutierrez

"Tilsatt for anfall av apati. Reiseelsker. TV-spesialist. Frilansskribent. Webaholic."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.