Fabrikken fungerer
I 2018 ble fagforeninger, arbeidsgivere og daværende regjering enige om en ny type subsidierte tariffavtaler. 10.000 nyankomne og langtidsledige ville fått plass i arbeidslivet. Fem år senere er ansettelsesskjemaet borte. – Politikken har gått tregt, sa Svenskt Näringslivs sjeføkonom Sven-Olov Daunfeldt til Arbetet uken.
På slutten av fjoråret kom LO, Svenskt Näringsliv og Unionen til en endelig avtale etter mange turer. De forventet derfor at regjeringen ville gjøre endringer i reglene som gjør det mulig å starte oppsetting av arbeidsplasser til våren. Disse endringene er ennå ikke på plass.
Overgangsstudiestøtte
I den kontroversielle avtalen ble partene, under sterkt politisk press, enige om endringer i stillingsvernet. Den store fagforeningssuksessen var en helt ny støtte for studier for de som ønsker å fortsette studiene eller omskolere seg. Nå risikerer de planlagte 600 millioner kronene å fryses i år. CSN har ikke tid til å håndtere etterspørselspresset og myndighetene har ikke gitt de etterspurte ressursene. – Dette er uakseptabelt, sa LO-arrangementssekretær Torbjörn Johansson til Arbetet i april.
Arbeidsinnvandring
I februar la regjeringen frem utredningsretningslinjer for arbeidsinnvandring, som møtte skarp kritikk fra både fagforeninger og arbeidsgivere. – Regjeringen bommer på målet, sa LO-leder Susanna Gideonsson. – Det vil forverre kompetansemangelen og kan true den grønne omstillingen, sier Patrick Joyce, sjeføkonom i Almega.
Minstelønn
I fjor høst ble minstelønnsregler vedtatt i EU. Tidligere i år drev Svenskt Näringsliv, LO og PTK i fellesskap lobbyvirksomhet da regjeringen ikke umiddelbart gikk tilbake til Danmarks krav om å ugyldiggjøre reglene. Partene ser minstelønn som en alvorlig trussel mot den svenske modellen. Det ble kjent i april at regjeringen nå støtter Danmark.
«Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol.»