Mer og mer risikovillig kapital for klimateknologi: «Det starter 20 år for sent»

– En av grunnene til at jeg startet dette selskapet var for å få smartere ingeniører her i Silicon Valley til å jobbe med å løse klimaproblemet i stedet for å få folk til å klikke på annonser, sier Diego Saez Gil, grunnlegger av Pachama som driver med AI-hjelp og satellittbilder. skogens opptak av karbondioksid.

– Stadig flere tiltrekkes av å jobbe i verdiorienterte bedrifter, men det er ikke så mye talent som er nødvendig for å dekke behovet.

Dette ble uttalt av Tarik Moussa fra PWC, som snart vil gi ut sin andre anmeldelse om globale investeringer i «Climate Tech». Den viser at investeringene har økt med 84 % årlig siden 2013.

Rekordøkning

Det var en nedgang i fjor på grunn av korona-pandemien. Men 2021 har begynt å slå rekorder, bare i årets første seks måneder har det blitt investert like mye i klimateknologi som i forrige toppår i 2019.

Næringen som får mest er «transport». Elbil-, bilbatteri- og elscooterselskaper står for det meste av veksten.

– For mye, egentlig, når man ser på den relative klimapåvirkningen til sektoren, mener Moussa.

Mesteparten av pengene går da til «energi» hos bedrifter innen batteriteknologi og strømlagring, og til «mat og landbruk» med for eksempel nye matvarer som erstatter kjøtt.

Linser med investeringer i hydrogen

Grønt hydrogen er på moten, men privat venturekapital strømmer fortsatt ikke inn like mye som det gjør i andre sektorer.

– En av utfordringene for hydrogen er at det er infrastrukturavhengig og kapitalkrevende. De raskest voksende teknologiselskapene gjør dette der det trengs mindre penger for å bytte, ofte til programvarebaserte tjenester, sier Tarik Moussa.

Langsiktige spill

Mens det søkes stadig mer penger fra klimaselskaper, skjer dette fra lave nivåer. I 2019 ble det investert 16 milliarder dollar, som tilsvarer 6 % av den totale risikokapitalen. Og det trengs mer langsiktig kapital, sier Po Bronson, administrerende direktør i Indiebio i San Francisco, som investerer tidlig i bioteknologiselskaper.

– 95 ​​% av all venturekapital vil ha pengene tilbake innen syv år. Men det er ikke nok for det vi jobber med. Vi regner med at det vil ta minst 13 år før vi kan få avkastning.

«Begynner 20 år for sent»

Bill Gates venturekapitalfirma for klimainvesteringer Breakthrough Energy Ventures har en 20-års utsikter.

– For at et selskap skal være attraktivt for oss, må teknologien den investerer i bidra til å fjerne minst 1 % av de årlige utslippene, forklarer Christian Garcia, selskapets seniorinvestor.

Er vi for optimistiske til at teknologien vil løse problemet?

– Vi starter 20 år for sent. Hvis vi hadde startet tidligere, hadde det vært lettere å sette håp til teknologisk utvikling. Vi er bare i begynnelsen, det vil ta et halvt århundre å løse problemet.

Venturekapital kan ikke gjøre det alene, advarer Po Bronson.

– Det private kan løse mange problemer dersom det offentlige endrer spillereglene gjennom regulering. For eksempel gjennom en høyere pris på karbondioksidutslipp.

Kennard Benson

"Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *