Tribune. Tilsynsplikten som er pålagt store franske selskaper siden 2017 sprer seg over hele Europa og dette er gode nyheter for ansvarlige selskaper i alle størrelser! Norge og Tyskland har nettopp vedtatt spesifikke lover, Nederland og Belgia er i gang med lovutforming og et europeisk direktiv er under utarbeidelse, som Frankrike vil prioritere i sitt mandat i spissen for Europarådet.
Denne europeiske harmoniseringen haster for å unngå nasjonale forskjeller. Forskjellene i terskelene og i anvendelsesområdet, samt straffene, er faktisk risikofaktorer. Ved å kreve at bedrifter med mer enn 5000 ansatte utvikler og implementerer en tilsynsplan for å forebygge og håndtere alvorlige sosiale, helse-, sikkerhets- og miljørisikoer knyttet til deres virksomhet og offentlig rapportere om resultatene, har Frankrike gjort et banebrytende arbeid.
Denne omsorgsplikten har endret praksis dypt. Kravene synker til nivå med leverandører hvis kontrakter også krever at de fører tilsyn med sine leverandører … Selvfølgelig er ingenting perfekt og mye gjenstår å gjøre. Prosedyrene som pågår i Frankrike viser dette. Frivillige organisasjoner, fagforeninger, forbrukerforeninger har benyttet seg av virkemidlene som finnes.
Følg eksemplet til franske selskaper
Formelle kunngjøringer og stevninger har blomstret, alt selvfølgelig ledsaget av kampanjer på sosiale nettverk. De seks selskapene som for tiden er målrettet i Frankrike under denne banebrytende loven, er på en måte de rettslige testobjektene for denne juridiske endringen. Denne rettspraksisundersøkelsen utført av frivillige organisasjoner har imidlertid fordelen av å vise at risikoen for juridisk ansvar er alvorlig.
Disse handlingene illustrerer hvor utfordrende denne tilsynsplikten er, og dens forestående utvidelse til alle selskaper med 250 ansatte i de 27 EU-medlemsstatene er gode nyheter, spesielt for franske selskaper, på to måter. Banene fulgt de siste fire årene av franske selskaper og deres leverandører gir dem en fordel.
Spesielt siden, i henhold til Pacte-loven fra 2019, må alle franske selskaper være det «styrt i sin sosiale interesse, med tanke på de sosiale og miljømessige utfordringene i virksomheten». Denne artikkel 1833-2 i sivilloven krever verken mer eller mindre utøvelse av tilsynsplikten for noen ledelsesbeslutning … Det er rimelig å tro at den europeiske utvidelsen av tilsynsplikten vil utvide fenomenet, i spesielt i en kontekst der ansatte, kunder og investorer blir stadig mer oppmerksomme på disse spørsmålene.
Du har fortsatt 55,32 % av denne artikkelen å lese. Følgende er kun for abonnenter.
«Henivne sosiale medier-nerd. Matelsker. Ond kommunikator. Ivrig ølspesialist. Hardcore bacon-banebryter. Faller mye ned.»